Ljekari Klinike za plućne bolesti, pulmolog Klinike za dječije bolesti, osoblje Urgentnog centra razgovarali su danas u prostoru Foajea Sportske dvorane Obilićevo sa građanima o upali pluća, uzrocima nastanka pneumonije, načinima prevencije, važnosti imunizacije dok su fizioterapeuti Službe kliničke rehabilitacije građanima demonstrirali vježbe disanja.

Prema podacima Klinike za plućne bolesti UKC Republike Srpske godišnje se obavi 15.000 pregleda, dok se 6.000 pacijenata godišnje hospitalizuje. Od početka pandemije do danas u ovoj Klinici je hospitalizovano 4.230 kovid pacijenata.

Načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra dr Mladen Duronjić rekao da je podizanje svijesti o pneumoniji veoma važno zbog velikog broja oboljelih u svim periodima. On je rekao da su najčešći simptomi zapaljenja pluća produktivni kašalj, bol u prsima, kratak dah, umor, i povišena tjelesna temperatura.

Dr Duronjić je rekao da zapaljenje pluća dijelimo na virusno i bakterijsko, ističući da virusno zapaljenje počinje brzo i energično za dan, dva ili tri visokom temperaturom, suhim kašljem i sukrvičavim ispljuvkom, dok bakterijsko zapaljelje pljuća započinju postepeno imaju lagani tok, sa kašljem, osjećajem malaksalosti i nedostatka vazduha, bolom u grudnom košu uglavnom na onoj strani gdje je upala nastala.

On kaže da je pneumonija vodeća infektivna bolest, te da je čovječanstvo ušlo u jednu novu eru – eru virusa, što potvrđuje i aktuelna epidemija. Dodao je da se broj godišnje pregledanih pacijenata od pneumonije mjeri hiljadama, ali da se zahvaljujući antibioticima najveći broj zapaljenja pluća riješi u ambulantnim uslovima i ne zahtjevaju bolnički tretman. Dodao je da bolnički tretman najčešće zahtjevaju kategorije mladih, djece i kategorije preko 65 godina koji su naročito osjetljivi na zapaljenja pluća i kod kojih tok može da bude fluminantan i ishod neizvjestan. Osvrćići se na Covid 19, dr Duronjić kaže da se pneumonije razvijaju jako brzo, ali da proces oporavka ide jako sporo.

Načelnica Urgentnog centra na UKC Republike Srpske Slavica Zeljković je istakla da virus korona izaziva veoma teške forme upale pluća, koje dovedu do oštećenja velikog dijela pluća, a kod pacijenta dovode do teškoća sa disanjem i takav pacjent mora biti podržan kiseoničkom terapijom. Dodala je da određene vrste pluća, naročito one izazvane virusima, nemaju etiološku terapiju, što znači da nemamo lijek koji će dijelovati direktno na taj uzročnik. Važno je naglasiti da za virusne pneumonije antibiotik ne pomaže, te da neracionalna primjena antibiotika doprinosi rezistenciji i sve težoj borbi i sa onim uzročnicima za koje smo do sada imali terapiju.

Dr Slavica  Zeljković je rekla da je drugi vid borbe protiv pneumonije vakcinacija, te da u ovom momentu u borbi sa pandemijom imamo vakcinu kao jedino oružje kojim se borimo da se stvori teška klinička slika. Ona je navela da se u Urgentnom centru UKC nalazi vakcinalni punkt koji raspolaže sa pet vrsta vaklcina i koji radi svakog dana od 9.00 do 13.00 časova, te da se zainteresovani građani telefonom mogu rezervisati termin i dobiti sve potrebne informacije vezane za imunizaciju.  Dr Slavica Zeljković je iskoristila priliku i pozvala građane da se vakinišu.

Fizioteraput Službe kliničke rehabilitacije Đorđe Milić je istakao da je fizikalna terapija bitna kod liječenja pneumonije, te da pacijente koji su na bolničkom liječenju svakodnevno obučavaju kako pravilno da izvode vježbe disanja, te da je pravilan način disanja prevencija zamaranja.