Štićenici ustanove socijalne zaštite Centar za socijalnu rehabilitaciju invalidnih osoba „Down syndrom centar“ Banjaluka, iz Prijedora, Laktaša, Banjaluke i Kotor Varoši i tri radnika ustanove primili su drugu dozu vakcine protiv korona virusa Pfizer u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Načelnica Urgentnog centra UKC Republike Srpske dr Slavica Zeljković istakla je da revakcinacija štićenika “Daun sindrom centra” ukazuje na značaj vakcinacije i prevencije protiv Covid 19. Ukazala je na sve veći broj kovid pozitivnih pacijenata na dnevnom nivou upućenih u Urgentni centar koji se hospitalizuju. Trenutno je u našoj ustanovi hospitalizovano više od 260 pacijenata i više od 40 pacijenata na respiratoru, a uz sve to imamo veoma mali broj vakcinisanog stanovništva. Ona je istakla da se građani, pored Doma zdravlja i Instuita za javno zdravstvo RS, protiv kovida mogu vakcinisati i u UKC Republike Srpske, a ako imaju strah ili neke nedoumice mogu se javiti vakcinalnom punktu UKC Republike Srpske telefonom ili lično doći od 09.00 do 12.00 časova i dobiće prave informacije.

Direktor “Daun sindrom centra” Zoran Jelić rekao je da je danas organizovano i “Prvo veliko inkluzivno vakcinisanje” i da su, pored štićenika Centra, vakcinisani i studenti defektologije Nezavisnog univerziteta u Banjaluci koji su došli da podrže svoje prijatelje sa kojima će raditi. Pozvao je roditelje osoba sa Daun sindromom da slušaju struku zbog svoje djece i svih ostalih, te da se u što većem broju vakcinišu. Zoran Jelić je iskoristio priliku i zahvalio se generalnom direktoru UKC Republike Srpske prof. dr Vladi Đajiću koji je ambasador osoba sa Daunovim sindromom za koga je rekao da na sve načine pruža nesebičnu pomoć i zalaže se za poboljšanje kvaliteta života osoba sa Daunovim sindromom.

Student četvrte godine defektologije Vanja Markadić apelovao je da se svi zaštite da bi nastavili sa svojim aktivnostima.

Prof. dr Vlado Đajić koji je ambasador osoba sa Daunovim sindromom i organizator akcije na sve načine pruža nesebičnu pomoć i zalaže se za poboljšanje kvaliteta života osoba sa Daunovim sindromom. Ambasador osoba sa Daunovim sindromom prof. dr Vlado Đajić je tokom prethodne dvije godine organizovao nekoliko on-line radionica, zdravstvenog i rehabilitacionog oblika u koje su bile uključene i osobe iz EU i regiona, a primio je i nekoliko priznanja i plaketa zahvale osoba sa Daunovim sindromom.