Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana je svjesnost o prijevremenom rođenju i skretanje pažnje javnosti na problem prijevremenog rođenja, odnosno rođenja prije 37. sedmice trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Jedna od deset beba rodi se prije vremena širom svijeta.
U svijetu se svake godine prije vremena rodi 15 miliona beba. U Republici Srpskoj od ukupnog broja poroda oko 8%  je prije vremena rođenih. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja u svijetu umire milion beba.

Ljubičasta boja simbolizuju ovu temu.

Da bi preživjele prijevremeno rođene bebe neophodna im je podrška visokospecijalizovanih ljekara i medicinskih sestra kao i visokosofisticiranih aparata. Naše „mrvice“ se zbrinjavaju u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpsketačnije u Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom i Odjeljenju intenzivne njege i terapije, a trudnice se porađaju u  Klinici za ginekologiju i akušerstvo uz dve  babice i tri  ljekara (ginekologa), a porod je uglavnom završen  carskim rezom. Ovo govori u prilog činjenici da prijevremeno rođene bebe zahtjevaju multidisciplinarni pristup koji uključuje ljekare i medicinsko osoblje različitih specijalnosti.

U Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom 2020. godine ukupno je hospitalizovano  729 djece. Od ukupnog broja  terminske djece je bilo  4 118 (djeca iznad 37 nedjelja gestacije) a pre terminske  318 , sto je oko 8% od ukupnog broja novorođenih. U našoj ustanovi se zbrinjavaju prijevremeno rođene bebe iz čitave Republike Srpske. Od ukupnog broja prijevremeno rođene djece njih 60 % zahtjeva neki oblik intenzivnog (respiratornu potporu, kardiorespiratorni monitoring, parenteralnu  ishranu, eksangvino transfuziju…). Ostalih 40% otprilike,  zahtjeva poluintenzivnu njegu,  a u slučaju pogoršanja vrlo lako se premjeste u Odjeljenje intenzivne njege i terapije koja je  opremljena po svjetskim standardima sa visokospecijalizovanim medicinskim profesionalcima. Po stabilizaciji  stanja djeca se premještaju na Poluintenzivnu njegu za nastavak  dalje njege, ishrane i  liječenja novorodjenčeta.

Najmanja preživjela beba u našoj Klinici je imala 490 gr, a najnezrelija beba  od 24 nedjelje. U svijetu  djeca 22 gestacione nedjelje  se  prihvataju i liječe , ali u literaturi se nađe podatak da svega 6% takve djece prežive  sa mogućnošću povećanog rizika u daljem riziku.Ekstremno nezrela djeca  (od 22 do 27 nedjelje) su sklona  svim mogućim komplikacijama  koje su u vezi  sa prematuritetom, bilo da su to one  koje obuhvataju  neposredni  neonatalni period   ili poslije otpusta kući.

Nakon rođenja, prijevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: respiratorni  distres sindrom, otvoreni arterijski duktus koji može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju itd…
Neposredno nakon rođenja, prijevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog liječenja i njege koje je veoma komplikovano i najčešće zahtjeva intenzivnu njegu. U tim okolnostima roditelji prijevremeno rođene djece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoći, krivici, anksioznosti i strahu. Pored pomoći stručnjaka, dragocjena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” koje pruža podršku roditeljima tokom njihovog često i višemjesečnog boravka u bolnici i mjesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prijeevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30% do čak 60%. Najčešći problemi povezani sa prijevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.