Prvi decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije. Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Antonija Verhaz poručila je, povodom obilježavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, da treba više govoriti o ovoj infekciji kako bi se smanjio broj oboljelih i umrlih od ove zarazne bolesti. Dr Antonija Verhaz je dodala da je na tom planu cilj podizanje svijesti o ovoj infekciji u smislu da se poveća stopa testiranja i osavremene terapije liječenja oboljelih. Ona je navela da se u početku vrlo malo znalo o HIV-u, ali da je danas poznato da je riječ o hroničnoj virusnoj infekciji koja se veoma dobro može držati pod kontrolom. Rekla je da je riječ i dalje o neizlječivoj bolesti koja se savremenom terapijom može jako dobro zaliječiti i držati pod kontrolom u smislu da se pacijentima omogući kvalitetan život i da dožive starost, što ranije nije bio slučaj. Ona je napomenula da je riječ o infekciji koja se ne prenosi društvenim kontaktom, zbog čega oboljele osobe mogu biti aktivne u tom smislu. Prof. dr Antonija Verhaz je rekla da su uspješno izliječeni njihovi pacijenti zaraženi HIV-om i različitim hepatitisima, a koji su istovremeno imali virus korona.

Dr Snežana Ritan je navela da je u Republici Srpskoj do sada 151 pacijent zaražen HIV-om, te da je od 1. decembra prošle godine do danas dijagnostifikovano 18 novih slučajeva. Prema njenim riječima, pacijentima su dostupne terapije koje su, uz uvođenje novih lijekova, svake godine sve savremenije. U Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske je pod nadzorom 69 pacijenata koji se prate i liječe od HIV-a.

Zaposleni u Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske u sedmici u kojoj se obilježava dan borbe protiv HIV/AIDS-a, od 29.11. do 3.12.2021.godine, svakog radnog dana od 12:30 organizuju besplatne preglede jetre transietnom elastografijom / FibroScan. FibroScan na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre.