UKC Republike Srpske imao je čast da ugosti eminentne stručnjake iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje prof. dr Nenada Ilijevskog upravnika Klinike za vaskularnu hirurgiju, doc. dr Slobodana Tanaskovića vaskularnog hirurga i dr Igora Atanasijevića koji će održati predavanja za vaskularne hirurge, neurologe, interventne radiologe i kardiologe naše ustanove.

Prilikom obraćanja predstavnicima medija, generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić se zahvalio prof. dr Nenadu Ilijevskom na dolasku i na dosadašnjem zalaganju u edukaciji našeg medicinskog osoblja, te liječenju pacijenata iz Republike Srpske. Naglasio je da je cilj nastaviti kontinuiranu medicinsku edukaciju našeg kadra, ali i da ljekari iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje izvode operativne zahvate u našoj ustanovi.

Prof. dr Nenad Ilijevski istakao je da je cilj predavanja da se prikaže potpuno nova hirurška tehnika karotidne endarterektomije koja će se poslije Beograda izvoditi jedino u Banjaluci. Dodao je da se nakon petogodišnjeg iskustva sa Dedinja pokazalo da ova tehnika potpuno ukida neurološke komplikacije i smrtnost. Tehnika je samostalno osmišljena u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje i ne izvodi se nigdje drugdje u svijetu.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Republike Srpske dr Milanko Maksić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiranog napretka vaskularne hirurgije u našoj ustanovi.

Prof. dr Nenad Ilijevski je održao predavanje na temu „Perioperativno kondicioniranje mozga kod karotidne endarterektomije (KEA) u cilju sprečavanja postrevaskularizacionog sindroma mozga“ , a doc. dr Slobodan Tansković na temu „Akutna karotidna endarterektomija“.

Prva tema predavanja predstavlja aktulenu novost u vaskularnoj hirurgiji koju je obradio prof.dr Nenad Ilijevski, a može da predstavlja i nova naučna shvatanja cerebralne cirkulacije, te otvara mogućnost za provođenje adekvatnih studija. Drugo predavanje treba da približi odnos vaskularnog hirurga i neurologa u što boljem liječenju pacijenata sa moždanim udarom u razvoju.