Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prva je zdravstvena ustanova u Srpskoj u kojoj će biti realizovan pilot projekat koji se odnosi na superviziju medicinskih sestara i tehničara, s ciljem stručne podrške da bi efikasnije doprinijeli struci i profesionalnom razvoju i funkcionisanju, kao i otvorenom razgovaranju o problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se u vrijeme pandemije virusa korona najbolje pokazalo koliko su ranjivi, ali istovremeno i snažni ljudi u zdravstvenim ustanovama, zahvaljujući kojima je pokazano da je zdravstveni sistem fleksibilan, da ima stručan kadar i resurse da zbrine sve pacijente kojima je bila potrebna zdravstvena zaštita.

Pomoćnik ministra zdravlja Milan Latinović izjavio je da je namjera da medicinski radnici ovladaju određenim načinima i tehnikama kako sami sebe da podrže i da svoje zdravlje što bolje unaprijede da bi mogli da pruže adekvatnu uslugu korisnicima zdravstvenih ustanova.

Pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Zvezdana Rajkovača je rekla da su protekle dvije veoma teške i izazovne godine ostavile trag na zdravstvenim radnicima, koji su primijetili da lagano idu ka sindromu “sagorijevanja”. “Najveći broj zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i tehničari koji su u periodu virusa korona najviše vremena provodili sa pacijentima, radili u uslovima u kojima inače ne rade, radili sa teškim pacijentima, gledali umiranje pacijenata i to je ostavilo traga na njih”, rekla je prof. dr Rajkovača.

Pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu Slađana Vranješ prezentovala je rad Organizacija zdravstvene njege u UKC Republike Srpske tokom pandemije Covid 19.