Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan babica, jedne od najljepših profesija u zdravstvu. Babice su prve koje vide bebe i dočekaju ih na svoje ruke prilikom rođenja, a rođenje djeteta je najvažniji događaj u životu majke i cijele porodice.

Stručni tim Porodilišta Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Republike Srpske zadužen je da pruži uslugu porodilji od trenutka dolaska u Porodilište do odlaska kući sa novim članom porodice. Vodeći se evropskim standardima i potrebama trudnica, cilj je postići sigurnost i udobnost pacijenta, uz kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Porodlište u svom svakodnevnom radu ima na raspolaganju četvoro specijalista ginekologije i akušerstva i petoro specijalizanata, te četrnaest babica. Prostorno je organizovano sa pet porođajnih sala sa po dva kreveta i dvije porođajne sale sa po jednim krevetom. Broj obavljenih poroda u 2021. godini je 3170.

Generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić istakao je da naša zdravstvena ustanova čini sve da obezbijedi što bolje uslove za porodilje i novorođenčad, kao i za rad babica.

 „Zahvalan sam babicama za sve što rade za naše porodilje i bebe, a moram da naglasim da svakodnevno dobijam pohvale za njihov rad. To je posebna profesija jer one su te koje svakodnevno učestvuju u rađanju novog života. Riječ je o veoma odgovornom zanimanju jer i od njihovog rada zavisi tok poroda“, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

Babica Milijana Makivić, koja u našem Porodilištu radi 32 godine, navela je da je ova profesija lijepa i odgovorna. U toku svoje dugogodišnje karijere je imala bezbroj lijepih trenutaka i poručuje svim porodiljima da su u našem Porodilištu sigurne. U našem porodilištu godišnje se obavi oko 3.200 poroda.

 „Svaka naša porodilja je pod intenzivnim nadzorom ljekara, akušera i obučene babice. U banjalučkom porodlištu rade četiri ljekara specijaliste, pet ljekara specijalizanata i 14 edukovanih babica“, rekla je Milijana  Makivić.

Babica Dragana Bašić 16 godina radi u Klinici za ginekologiju i akušersvtvo, od čega osam godina u porodilištu.

„Babica je jedno od najljepših zanimanja, emotivno, ali i jako odgovorno. Nema ništa ljepše od toga da budete prisutni kada majka prvi put u naručje uzme svoje novorođenče. Babice moraju biti spremne za sve situacije koje vrijeme donosi, što smo na najbolji način pokazali prilikom pandemije, kada je uspješno porođeno više od 80 porodilja oboljelih od COVID19. Naš cilj je da svaka porodilja iz UKC-a Republike Srpske izađe zadovoljna i sa osmijehom na licu“, rekla je Dragana Bašić.

Babice u UKC Republike Srpske pohvalila je i mlada porodilja Dobrila Knežević, koja je istakla da su joj porodi u banjalučkom porodilištu prošli bez ikakvih problema i zamjerki, te da su joj babice pomogle da kroz ovo iskustvo prođe što lakše i bezbrižnije.

Ovom prilikom, prof. dr Vlado Đajić je takođe rekao da je u planu sanacija podova i mokrih čvorova Ginekologije, a da se takođe pravi plan za početak vještačke oplodnje u UKC RS. Istovremeno su u toku radovi na pokretanju prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj i rješavanju polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti.