Trideset godina sjećanja na najmlađe žrtve brutalnog zločina međunarodne zajednice

Generalni direktor Univerzietskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić prisustvovao je obilježavanju tridesetogodišnjice stradanja beba u Banjaluci na Spomen- obilježju „Život“.

 „Taj tragični period u našoj istoriji kada su ugašeni životi tek rođenih beba nikada neće biti zaboravljen, zato je naša obaveza da gradimo budućnost u kojoj se ovako nešto nikada i nikome ne smije dogoditi. Ova tragedija obilježila je živote njihovih roditelja i bližnjih, a ispisala je tužne i teške stranice u istoriji naše ustanove. Naših 12 zvjezdica nisu imale priliku da udahnu ni djetinjstvo ni mladost, niti da nađu svoje mjesto pod suncem. Nemoguće je pronaći prave riječi kako bi se ovakvo stradanje opisalo. Ono živi u našim srcima i u srcima onih koje je to stradanje najviše pogodilo. U znak sjećanja na ovu tragediju, ulica na Paprikovcu, gdje se nalazi Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nosi naziv Dvanaest beba“, rekao je prof. dr Vlado Đajić .

Podsjećamo, u Odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta, zbog nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman, od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je dvanaest beba. Potreban kiseonik tada je bilo nemoguće dostaviti kopnenim putem do Banjaluke zbog blokade pravaca prema Srbiji i jedina alternativa bio je vazdušni put. Međutim, Savjet bezbjednosti UN zabranio je letove nad teritorijom BiH, te je tako onemogućen let avionu koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik Banjaluci.