Udruženje multiple skleroze Republike Srpske uz podršku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske obilježilo je Svjetski dan multiple skleroze.

Svjetski dan borbe protiv multiple skleroze je obilježen i ove godine u Parku „Petar Kočić“ u Banjaluci, te se na ovaj način skrenula pažnja javnosti na oboljele od ove teške bolesti i na njihov položaj u društvu.

Svjetski dan multiple skleroze se obilježava širom svijeta da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon dijagnostikovanja bolesti jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za pacijente. Cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou koji učestvovanjem u događajima i aktivnostima podižu svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

Predsjednik Udruženja multiple skleroze RS, Miroslav Vukomanović rekao je da se tok ove bolesti zaustavlja terapijama, uz pomoć kojih oboljeli mogu normalno da žive, rade i obezbjeđuju egzistenciju porodici. On je apelovao na sve institucije da im pruže pomoć u prevazilaženju mnogih barijera sa kojima se oboljeli susreću, a posebno da se povećaju primanja koja su mala u odnosu na potrebe oboljelih.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, prof. dr  Vlado Đajić istakao je da najveća zdravstvena ustanova u RS ulaže maksimalne napore kako bi pacijenti oboljeli od ove bolesti imali najbolji mogući tretman. Prof. dr Đajić rekao je da je prioritet UKC RS što ranije postavljanje dijagnoze i pronalaženje što adekvatnije terapije.

Doc. dr Sanja Grgić, nacionalni koordinator za multiplu sklerozu i šef Odjeljenja za demijelinizaciona oboljenja sa opštom neurologijom Klinike za neurologiju UKC RS naglasila je da ova klinika u potpunosti raspolaže sa svom potrebnom dijagnostikom kao i bilo koji centar u svijetu.