Danas je u 18 časova na Trgu Krajine u Banjaluci predstavljen rad novoformiranog Udruženje pacijenata oboljelih od melanoma “Mi smo sa vama”  Republike Srpske. Punu podršku radu udruženja su pružili prof.dr Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske kao i doktori i načelnici Klinika među kojima prof.dr Jagoda Balaban, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti, dr Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastičnu i rekonstuktivnu hirurgiju UKC Srpske te načelnik Klinike za onkologiju prof.dr Zdenka Gojković.

U Republici Srpskoj na godišnjem nivou od melanoma oboli od 60 do 70 ljudi, što je veoma mnogo, bolest je u ekspanziji, a zbog odlaženja u solarijume sve češće obolijevaju mladi ljudi, upozorila je predsjednik novoformiranog Udruženja  Jasminka Sredojevć koja je dodala da samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za dobijanje melanoma.

Načelnik Klinike za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske prof.dr Jagoda Balaban rekla je da je nažalost sve više mladih oboljelih od melanoma, te istakla značaj prevencije i edukacije pacijenata. Riziku su najviše izložene osobe koje imaju svijetlu kožu i koje su sklone opekotinama od sunca, koje su zadobile opekotine od sunca u djetinjstvu, koje puno vremena provode na suncu, izložene su intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom periodu, koriste solarijume, imaju više od 50 mladeža, u užoj porodici imaju nekoga ko je već imao rak kože, te stariji od 50 godina”, navela je Balaban.

Današnji skup podržali članovi Udruženja pacijenata iz Srbije i ljekari Klinike za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske Marijana Tica i Dragana Popović, koja je jedina iz Republike Srpske na subspecijalizaciji iz onkologije u Beogradu i biće jedini dermatolog u Srpskoj sa tom subspecijalizacijom.