Na jesen nastavak edukacije ljekara UKC-a u AKH klinici Beč

Prof.dr Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u posjeti je Austriji. Danas se sastao sa prof.dr Peterom Frigom iz univerzitetske klinike “Algemajnes krankenhaus” – AKH u Beču. Tokom sastanka dogovoren je nastavak već ranije započete saradnje dvije zdravstvene ustanove i edukacija ljekara UKC Republike Srpske u Austriji koja će biti nastavljena u septembru. Sastanku su prisustvovali i šef predstavništva Republike Srpske u Austriji mr Mladen Filipović i banjalučki ljekar dr Boris Goronja koji je zaposlen u AKH Klinici.

Prof.dr Vlado Đajić, istakao je da je saradnja sa univerzitetskom klinikom “Algemajnes krankenhaus” – AKH u Beču prije pandemija bila na visokom nivou i da će se ona vratiti uskoro na nivo od prije pojave virusa korona. On je istakao da je saradnja sa AKH nemjerljivo doprinijela razvoju UKC-a te da je u februaru 2018. godine započeta kontinuirana medicinska edukacija kadra UKC-a koja podrazumijeva da svakog mjeseca dva ljekara ove ustanove idu na jednomjesečnu edukaciju u Beč i da je do sada više od 40 ljekara UKC Republike Srpske prošlo edukciju u Beču. Oni su imali smještaj u Beču i plaćene troškove od 1000 evra.

Kako je istakao prof.dr Vlado Đajić, oni koji su završili edukaciju već uvode nove terapijske i dijagnostičke metode i već su doprinijeli razvoju UKC-a, a cilj rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj da ima najbolji kadar koji će koristiti najsavremenije metode. On je naglasio da je planirano da se vantjelesna oplodnja vrši i u UKC-u, te da će dr Frigo biti jedan od saradnika na ovom projektu.

Prof.dr Peter Frigo, specijalista ginekologije i supspecijalista endokrinologije u bečkoj klinici AKH rekao je da je zadovoljan projektom razmjene dva centra. On je dodao da se uspješna saradnja ogleda i u predavanjima koja je on držao u Banjaluci, te da austrijski ljekari nastaviti da dolaze u Banjaluku s ciljem razmjene stručnjaka i da se raduje nastavu dogovorene saradnje od jeseni. Dodao je da su dva centra započeli i naučni program, a nakon toga slijede međunarodne multicentrične studije koje ćemo raditi zajedno, rekao je Frigo koji je i profesor na Medicinskom univerzitetu u Beču. Ovom prilikom je dr Frigu uručeno priznanje Zajednice srpskih klubova u Beču za podršku srpskoj zajednici u Austriji.

“Algemajnes krankenhaus” univerzitetska je klinika u Beču koja ima dugogodišnju svjetski priznatu reputaciju vrhunskog medicinskog centra u svim oblastima. Osim što raspolažu najmodernijom medicinskom tehnologijom, odlikuje ih i veliki broj prestižnih naučnih dostignuća, kao i najnovijih pristupa u liječenju teških oboljenja.