Danas je ozvaničen početak radova na izgradnji i opremanju novog objekta namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti. Događaju su prisustvovali pored generalnog direktora UKC Republike Srpske prof. dr Vlade Đajića, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Konstantni rast malignih bolesti u Republici Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja na cijelom području, doveli su do potrebe izgradnje i opremanja novog objekta namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti.  Cilj ovog projekta je formiranje regionalnog centra za liječenje malignih bolesti unutar UKC Republike Srpske, koji će služiti kao centar za smještaj pacijenata na dužem liječenju kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno liječenje pacijenata.

Generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić je rekao da je izgradnja navedenog objekta jedan od najznačajnijih i najhumanijih projekata čiju realizaciju podržava rukovodstvo Republike Srpske.

“Rukovodstvo Republike Srpske prati potrebe građana i sa UKC-om Republike Srpske teži da zdravstveni sistem u Srpskoj bude na najvišem nivou. U objektu je predviđeno i 50 kreveta za dnevni smještaj pacijenata”, rekao je prof. dr Vlado Đajić. On je naglasio da će objekat raspolagati sa 370 kreveta za duži smještaj i to onkologija 190 ležajeva, a hematologija i palijativa po 90 za smještaj pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti. Prof. dr Vlado Đajić je rekao da je projekat urađen u skladu sa najsavremenijim standardima, a u objektu će biti primjenjivane savremene dijagnostičke i terapijske procedure.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Banjaluci da je izuzetno značajno što će biti izgrađen objekat za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti, te da je neophodno posvetiti se prevenciji oboljenja u Republici Srpskoj. Napomenuo da je u Republici Srpskoj povećan broj malignih oboljenja. U Srpskoj su stvoreni zakonski uslovi za skrining projekte i sigurno je da će biti planirani adekvatni programi za prevenciju oboljenja.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da su prateći potrebe stanovništva i sve većeg broja onkoloških pacijenata rukovodstvo Republike Srpske donijelo odluku da u kompleksu UKC Republike Srpske sagrade jedno novo zdanje koje će biti namjenjeno samo onkološkim pacijentima. “Danas zaista imamo probleme širom Srpske gdje imamo sve više pacijenata koji ne mogu da borave kod svojih kuća. Izgradnjom ove bolnice imaće priliku da dostojanstveno provedu ostatak života”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da institucije Republike Srpske vode računa o zdravstvenom sistemu.

“U UKC Republike Srpske je počela izgradnja ovog objekta, koji će biti na usluzi građanima Srpske. Ovo je veliki poduhvat i podvig u zdravstvenom sistemu”, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.