Nastavlja se kontinuirana medicinska edukacija i međunarodna saradnja, kao i razmjena iskustava u dijagnostikovanju, liječenju i hirurškom zbrinjavanju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Ovog puta, u našoj ustanovi su boravile dr Marina Ismailova, onkološki hirurg, specijalista za tumore vrata i glave, kao i Lidia Osipova diplomirana medicinska sestra – anestetičar. Gošće iz Rusije u našoj ustanovi pohađale su edukativne radionice koje su organizovane u periodu od 7. do 21. jula u skladu sa Sporazumom o saradnji naše ustanove sa Onkocentrom iz Sankt Peterburga koji je potpisan u novembru 2018. godine.

„Ovo je još jedan dokaz da je UKC Republike Srpske internacionalna institucija. Mi u ovom trenutku imamo preko trideset ljekara na edukacijama u inostranstvu, a proteklih dana ovdje su ruski stručnjaci prenosili svoja iskustva i usvajali nova znanja. Ovom prilikom im se zahvaljujem, kao i generalnom direktoru Onkocentra i kolegama koji su ranije dolazili. Naše opredjeljenje pored izgradnje i nabavke najsavremenije opreme jeste edukacija kadra. Nećemo stati na ovome i daćemo sve od sebe da UKC Republike Srpske bude još bolji i jedna od najprestižnijih zdravstvenih ustanova u regionu“, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

„Želimo da se zahvalimo Upravi UKC Republike Srpske i Upravi Onkocentra Sankt Peterburg što nam je omogućena prilika za posjetu. Naša delagacija nastavlja blisku saradnju koja se realizuje još od 2018. godine. Zahvaljujem se za jedinstvenu mogućnost koja nam je pružena, u pogledu razmjene hirurških iskustava i znanja, te razmatranja kliničkih slučajeva sa kolegama. I u budućnosti nam predstoji razmjena stečenih znanja i iskustava, te sa nestrpljenjem očekujemo delegaciju medicinskih radnika UKC Republike Srpske u našem Onkocentru u Sankt Peterburgu“, izjavila je dr Marina Ismailova.

„ Veoma mi je drago što se nalazim u Vašoj bolnici. Tokom naše posjete boravila sam u Urgentnom centru, te u hirurškoj i nehirurškoj intenzivnoj njezi. Donijela sam određene zaključke u vezi sa rezultatima koje ovdje ostvarujete koje ću pokušati da uvedem i u našem centru. U intenzivnoj njezi ima jako mnogo posla, međutim medicinske sestre i ljekari harmonično obavljaju svoj posao i bilo mi je veoma prijatno da se nalazim u ovom kolektivu. Svi su fenomenalni i sada ih očekujemo da dođu kod nas u goste“, rekla je Lidia Osipova , dipl. medicinska sestra-anestetičar.