Sve što smo do sada obećavali to smo i uradili, tako je i sa rekonstrukcijom zgrade Ginekologije i Infektivne klinike. Nakon procedura koje su dugo trajale, počeli su radovi na sanaciji Ginekologije, na četvrtom spratu i prelaziće se na donje etaže. Presrećni smo  što će zgrada koja je pravljena prije 40 godina doživjeti rekonstrukciju, a naše majke, porodilje, djeca, naši najmlađi pacijenti će imati bolje uslove za smještaj i liječenje. Naš prioritet jeste rekonstrukcija i gradnja novih objekata i nabavka nove opreme. Ponosan sam na našu savremenu opremu i naše stručnjake. Edukacija nam ostaje prioritet, mnogo ljekara i sestara je u ovom trenutku na edukacijama širom Zapadne Evrope, Hrvatske, Srbije. Opredjeljenje Poslovodstva UKC Republike Srpske  i rukovodstva Republike Srpske jeste da ispunimo ono što smo obećali, da naše stanovništvo ima zdravstvenu uslugu na svjetskom nivou. Završetak projekta planiran je u naredna dva mjeseca, a insistiramo na kvalitetu radova i sve mora biti izvedeno kako je predviđeno projektom i tenderskom dokumentacijom“, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

Sanacija objekta „Maternite“- Klinike za ginekologiju i akušerstvo obuhvatiće zamjenu oko 6 650 kvadrata poda i sanaciju oko 80 sanitarnih čvorova. Trenutno se radi na sanaciji sanitarnih čvorova koji nisu obuhvaćeni prethodnim sanacijima, demontiraju su sve stare olovne cijevi u zidovima i podovima, skida se stara oprema, demontiraju tuš kade, skida se stara zidna i podna keramika. Radi se nova hidroizolacija u podu i zidu kupatila. Djelimično se saniraju podovi gdje su oštećeni. Mjenja se sva rasvjeta u sanitarnim čvorovim te boje zidovi i plafoni. Radi se potpuna sanacija boksova gdje se kupaju bebe, vadi se stara vodovodna instalacija i postavlja nova. Na ostalim etažama Ginekologije i Pedijatrije, rekonstrukcija se očekuje u 100% obuhvatu od podova do sanitarnih čvorova. Četvrti sprat završava se ovih dana i onda izvođač prelazi na treću etažu. U dijelu objekta koji pripada Pedijatriji radovi kreću početkom avgusta. Počinju od treće etaže Pedijatrije i onda paralelno nastavljaju sa ugovorenim radovima u svim objektima.

Trenutno se u Klinici za infektivne bolesti izvode radovi na drugom spratu i oni obuhvataju sanaciju sanitarnih čvorova u svim sobama (svaka soba ima wc i tuš) i hodniku, demontiraju su sve stare olovne cijevi u zidovima i podovima, skida se stara oprema,demontiraju tuš kade, skida se keramika stara zidna i podna. Izvodi se nova hidroizolacija u podovima i zidu kupatila. Stari podovi u svim sobama su sastrugani, sanirana je glazura i postavljaju se novi podovi. Kreče se prostorije sa pripremnim radovima, skida se postojeća podloga, gletuje i priprema za bojenje. Mijenja se sva rasvjeta u sanitarnim čvorovima.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je zaključkom Vlade Republike Srpske odobrilo sredstava za realizaciju djelimične adaptacije objekta Maternitea i zgrade Klinike za infektivne bolesti. Vrijednost ovog projekta je 2.633.000,00 KM sa PDV-om, a završetak njegove implementacije je predviđen krajem septembra.