Kao i svake godine, danas je u holu zgrade Centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske služen parastos za pet poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća predstavnici boračkih organizacija, porodice poginulih i nestalih, predstavnici Poslovodstva UKC Republike Srpske i radnici odali su počast svojim stradalim kolegama – borcima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

„Zahvaljujem se svima koji su došli. Danas je za nas tužan dan. Mi smo jedna od rijetkih organizacija koja svake godine služi parastos za naše poginule radnike u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Mi ne smijemo zaboraviti ono što su naši radnici dali, a dali su ono najvrijednije – svoj život za Republiku Srpsku. Pored pomena i počasti koje im odajemo, mi moramo da nastavimo u duhu njihove žrtve, a to je očuvanje instituacija Republike Srpske, a istovremeno unapređenje UKC Republike Srpske. Svi mi zaposleni ovdje unazad nekoliko godina smo dali sve od sebe da UKC Republike Srpske učinimo najboljim kliničkim centrom u regionu, koji stoji rame uz rame sa evropskim i svjetskim centrima. Uskoro otvaramo Kardiohirurgiju, napravili smo najbolje intenzivne njege, operacione sale, nabavili smo najbolje aparate i angažovali najbolje stručnjake. Hvala svima koji su danas došli ovdje, članovima porodica i predstavnicima boračkih organizacija“, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

„Želim da izrazim veliku zahvalnost osoblju i rukovodstvu UKC Republike Srpske koji obilježavaju ovaj naš datum, jer voljeni umiru onda kada ih zaboravimo, a ne onda kada napuste ovaj svijet. Rukovodstvo i svo osoblje su pokazali da nisu zaboravili ni nas koji smo najteže muke podnijeli u ovom ratu“, izjavila je Višnja Todorović, predstavnica porodica poginulih i nestalih radnika UKC Republike Srpske.

„Ilindanski dani su dani kada mi u boračkim organizacijama Republike i Grada obilježavamo značajne datume. Danas dajemo pomen za pet poginulih boraca, radnika ove ustanove. Pripadnici Vojske Republike Srpske i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su dali značajan i odlučujući doprinos u stvaranju Republike Srpske. Njih preko 23 000 ugradili su svoje živote u temelje Republike Srpske. U njihovu čast i gajeći kulturu sjećanja, položićemo cvijeće i prislužiti svijeće. Iskoristiću ovu priliku da se zahvalim Boračkoj organizaciji UKC Republike Srpske koja svake godine obilježava pomen. Zasigurno to ne bi mogli bez Rukovodstva ove ustanove i koristim priliku da im se zahvalim na moralnoj podršci, materijalnoj podršci i svakoj drugoj podršci porodicama. Neka oni budu uzor i primjer drugim organizacijama koje imaju uslove da se oduže porodicama svojih radnika“, rekao je Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

„Čast mi je što danas prisustvujem služenju parastosa za poginule radnike Kliničkog centra koji su svoje živote položili za stvaranje Republike Srpske i za slobodu koju mi danas živimo. Dati život za bližnjega svoga jeste najveća vrijednost i najviše što čovjek može da učini. Najmanje što možemo da uradimo jeste da gajimo sjećanje na njih i da svake godine prisustvujemo služenju parastosa u njihovu slavu i čast. Ovo što sam danas vidio ovdje pozitivan je primjer odnosa prema suprugama, roditeljima i djeci njihovih radnika koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske. Pozvao bih i druge ustanove, institucije i preduzeća u Republici Srpskoj da služeći se ovim primjerom pruže podršku porodicama poginulih boraca“, rekao je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.