Danas je predstavljena završna faza radova na projektu „Adaptacija i opremanje prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti“. Ovaj projekat započet je krajem marta ove godine i očekujemo da će biti finalizovan početkom septembra.

U sklopu tradicionalne humanitarne kampanje “S ljubavlju hrabrim srcima”, koju je pokrenula predsjednica Republike Srpske gospođa Željka Cvijanović skupljena su finansijska sredstva za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj. Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko, a formiranjem polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti sve specijalističke pedijatrijske ambulante biće na jednom mjestu, odvojene od stacionarnog dijela gde su naši najmlađi hospitalizovani pacijenti.

„Ovo je još jedan istorijski događaj jer prvi put jedna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj gradi Banku humanog mlijeka, a pored toga pravimo ovdje jedan najmoderniji Poliklinički centar koji će na jednom mjestu imati sve supspecijalističke ambulante i kabinete sa najsavreminijom medicinskom opremom. Na jednom mjestu će naši ljekari moći da pregledaju naše mališane i najmlađe pacijente, van stacionarnog dijela, a istovremeno ovdje preseljavamo ambulantu koja je trenutno u starom dijelu u centru grada. Važno je naglasiti da će roditelji koji dovedu djecu na pregled imati na raspolaganju više supspecijalista i kompletnu medicinsku uslugu na jednom mjestu, tako da nema gubljenja vremena.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim predsjednici Republike Srpske što je nastavila humanitarnu akciju „S ljubavlju hrabrim srcima“ koju je svojevremeno započeo tadašnji predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik. Prije sedam dana imali ste priliku da vidite da smo počeli sa sanacijom mokrih čvorova i prostora na Ginekologiji. Na taj način stvaramo bolji ambijent za smještaj naših porodilja i majki u Univerzitetskom kliničkom Centru Republike Srpske. Paralelno sa tim napravili smo plan razvoja potpomognute (IVF) oplodnje, pravimo planove, stvaramo, edukujemo medicinske profesionalce. Veliki projekti su iza nas, veliki projekti su pred nama.  Radimo za naše građane kako bi imali najbolju zdravstvenu zaštitu u regionu, u rangu evropskih i svjetskih centara “, rekao je prof. dr Vlado Đajić.