Po prvi put u UKC Republike Srpske izveden je veoma složeni operativni zahvat – ugradnja vještačkog zgloba ramena. Radi se o pacijentu iz istočnog dijela Republike Srpske koji je nakon pada zadobio komplikovan višedjelni prelom ramena.

Pacijent je operisan u regionalnoj anesteziji u tzv. interskalenskom bloku, urađenom pod kontrolom ultrazvuka uz analgosedaciju, što predstavlja svjetske standarde u ortopedskoj anesteziji. Time je procenat komplikacija kod ovako složenog zahvata sveden na minimum. Tom prilikom pacijentu je ugrađena totalna anatomska proteza ramena sa kompletnom rekonstrukcijom mišića i tetiva u ramenom zglobu.

Prema riječima dr Dejana Ćurlika, specijaliste ortopedije sa ovom operacijom u potpunosti je zaokruženo liječenje povreda i oboljenja ramena u našoj ustanovi. Naši ljekari uspješno vrše zahvate počevši od dinamičke stabilizacije AC zgloba, liječenja povreda i oboljenja tetiva rotatorne manžetne i nestabilnosti ramena artroskopskom i otvorenom metodom.

Ovaj složeni zahvat – ugradnja proteze ramena kojom je omogućeno rješavanje najkomplikovanijih preloma i oboljenja ramena predstavlja krunu dvogodišnjeg nastojanja i vremena provedenog na edukacijama ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju u bolnicama u Italiji, Austriji, Sloveniji, Poljskoj.

Na ovaj način UKC Republike Srpske se svrstao u red malog broja bolnica u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u kojima se izvodi ova operacija. Operativni zahvat je izveo tim ljekara i tehničara Klinike za ortopediju i traumatologiju i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u sastavu dr Jovica Čeko kao operater, dr Dejan Ćurlik i Dr Vladimir Anđić kao asistenti, dr Dragan Rakanović, specijalista anesteziolog – načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, dr Dejana Golub, specijalizant anestezije, tehničar Aleksandar Macanović i instrumentarka Jelica Ristić.

„Ovom prilikom bih izrazio zahvalnost načelniku Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Srpske dr Nikoli Bojiću i generalnom direktoru naše ustanove prof. dr Vladi Đajiću na podršci i razumjevanju tokom procesa edukacije kao i na obezbjeđivanju najsavremenijih implantata za potrebe naših pacijenata“, rekao je dr Dejan Ćurlik.