Klinika za kardiologiju UKC Republike Srpske i Odjeljenje za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma danas obilježavaju 30 godina od prve ugradnje trajnog pejsmejkera u našoj ustanovi i u Republici Srpskoj. Tim medicinskih profesionalaca ovog odjeljenja maksimalnim angažovanjem kako ljudskih tako i materijalnih resursa, svake godine postiže respektabilne rezultate na koje smo izuzetno ponosni.

Odjeljenje za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma Klinike za kardiologiju UKC Republike Srpske je najveći aritmija centar u BiH i referentni aritmija centar Republike Srpske. Tim medicinskih profesionalaca ovog odjeljenja maksimalnim angažovanjem kako ljudskih tako i materijalnih resursa, svake godine postiže respektabilne rezultate na koje smo izuzetno ponosni.

Danas se u Pejsmejker centru implantira oko 350 pejsmejkera godišnje. Implantiraju se najsavremeniji tipovi pejsmejkera, kardio-verter defibrilatora (ICD), resinhronizacioni pejsmejkeri (CRT-P, CRT-D), loop recorder sistemi, te specijalna vrsta pejsmejkera His-Bundle pejsing sistemi. Takođe, od 2018. godine Odjeljenje za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma raspolaže i sa savremenom salom za interventnu elektrofiziologiju srca.

Pejsmejker centar naše ustanove predstavlja jedan od najrespektabilnijih centara u regionu kada je riječ o modernoj kardiologiji. Napominjemo da pejsing u Banjoj Luci ima dugu tradiciju od 1976. godine, a zvanično otvaranje Pejsmejker centra u našoj ustanovi bilo je 1998. godine. Veliki doprinos unapređenju centra i uvođenju novih modaliteta pejsinga dali su i nastavljaju da daju  prim. dr mr sc. med. Dragan Unčanin, šef Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma i načelnica Klinika za kardiologiju prof. dr Tamara Kovačević Preradović, sve uz podršku rukovodstva UKC-a na čelu sa prof.dr Vladom Đajićem, generalnim direktorom.

„UKC Republike Srpske prati sve trendove svjetskih i evropskih bolnica iz svih oblasti pa tako i iz kardiologije, naročito iz poremećaja srčanog ritma kojih je nažalost sve više. Naš Pejsmejker centar je opremljen najnovijom i najsavremenijom opremom, a ono što s ponosom želim da istaknem jeste da u njemu radi veoma iskusan i stručan medicinski kadar. Naše opredjeljenje jeste nabavljanje novih aparata i usavršavanje kadra. Pejsmejker centar i Klinika za kardiologiju će imati maksimalnu podršku rukovodstva UKC Republike Srpske“, rekao je prof. dr Vlado Đajić .

„U proteklih 30 godina uspjeli smo da ugradimo preko 5500 aparata što je respektabilan broj za ovu ustanovu i Republiku Srpsku. Ono što karakteriše naš Pejsmejker centar jeste da smo sve vrijeme pratili moderne trendove i uvodili nove tehnologije na zadovoljstvo naših pacijenata“, izjavio je dr Dragan Unčanin.

„Iskazala bih veliko zadovoljstvo i čast da kao načelnik pratim razvoj Klinike za kardiologiju posljednju deceniju gdje smo napravili dramatične iskorake iz svih oblasti kardiologije. Čestitam kolegi Unčaninu ne samo na stručnom, već i na organizacionom i menadžerskom radu koji je rezultirao ovim brojevima. To nisu samo puki brojevi, čitav tim ljudi stoji iza toga – ljekara i medicinskih tehničara. Kao načelnik Klinike posebno bih istakla naučni doprinos, mi smo ne samo referentna ustanova za Republiku Srpsku, već i nastavna baza Medicinskog fakulteta i imamo kapacitet da ponudimo i nastavu i nauku i struku. To pokazuje i dolazak stranih studenata. Svi ti rezultati zahtijevaju prethodna ulaganja. Zahvaljujem se ministru i rukovodstvu Republike Srpske koje nam daje podršku“, rekla je prof. dr Tamara Kovačević – Preradović

„Čestitam timu koji dugi niz godina radi. Velika je stvar proslaviti 30 godina. Čestitam timu koji predvodi dr Unčanin, čestitam načelnici Kovačević kao i prof. dr Đajiću koji svojim nesebičnim zalaganjem pomažu i doprinose tome da najsavremenije procedure razvijamo i primjenjujemo u UKC Republike Srpske. Svaki jubilej je prilika da se zahvalimo onima koji su ovo počeli, dr Goronji , dr Stuparu. Ovaj centar počeo je malim koracima i unaprijedio je sam rad Klinike. Danas imamo i Salu za elektrofiziologiju srca, imamo Kardiohirurgiju, ugrađujemo najsavremiju opremu. Kontinuirano radimo na razvoju kadra, opreme i prostora“, rekao je ministar Šeranić.