Obilježili smo Svjetski dan borbe protiv moždanog udara i tom prilikom na Trgu Krajine svim zainteresovanim građanima besplatno mjerili krvni pritisak i šećer u krvi.

“Moždani udar je jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka i jedno od najčešćih uzroka smrtnosti, a na prvom mjestu je u stvaranju invalidnosti kod čovjeka, jer većina preživjelih od moždanog udara nažalost ostaju trajni invalidi. Današnje okupljanje ima za cilj da skrenemo pažnju na dvije stvari. Prva stvar je da se dobrom prevencijom može spriječiti 50% nastanka moždanog udara, a to je ultrazvučnog ispitivanje krvnih sudova vrata i glave i izbjegavanje dobro poznatih faktora rizika za nastanak moždanog udara. Druga stvar na koju želimo da skrenemo pažnju jeste da se savremenim metodama koje imamo prepoznaju rani znaci moždanog udara i veoma je bitno da pacijent što prije dođe u bolnicu kako bi primio adekvatnu terapiju. Upravo je današnja parloa da “Minuti mogu spasiti život”. Mi neurolozi iz Republike Srpske smo uradili jedan veliki projekat prevencije moždanog udara koji nije rađen nigdje u svijetu gdje smo besplatno pregledali preko 50.000 stanovnika Republike Srpske i spasili preko 1.000 života, gdje smo otkrili tu asimptomatsku karotivnu bolest  kada su naslage u tom glavnom krvnom sudu velike i mogu dovesti do moždanog udara. Zato je veoma bitno ultrazvučno preventivno ispitivanje krvnih sudova vrata i glave. Poznato je da sam upravo jednim takvim pregledom spasio život našem poznatom pjevaču Halidu Bešliću kojem je na pregledu ustavljeno da ima čak 94% suženje krvnog suda, a da to nije ni znao”, izjavio je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Prof. dr Vlado Đajić

“Treba konstatovati da smo u proteklim decenijama uradili velike pomake u prevenciji i terapiji moždanog udara posebno sa terapijom ultrazvuka krvnih sudova odnosno sa intravenskom trombolitičkom terapijom. Međutim ima još mnogo posla da se radi, ne samo kod nas gdje je po zvaničnim podacima smanjena smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja, studije koje su urađene u Evropi su pokazale da i osobe koje su doživjele neželjeni kardiovaskularni događaj odnosno infarkt srca i dalje nemaju faktore rizika dovedene u normalu. Moramo još mnogo raditi na prevenciji moždanog udara, zato upravo ovakve akcije prevencije kao ova danas imaju veliko mjesto u našoj globalnoj strategiji u borbi protiv jedne ovakve pošasti koja je u čovječanstvu i dalje velika. To je bolest koja ostavlja trećinu invalida, trećina je smrtnost i trećina je onih koji se vrate svakodnevnim obavezama. Ti koji se vrate svakodnevnim obavezama imaju neke simptome koji govore da nisu isti kao što su ranije. Mi imamo jako dobro razvijenu terapiju i prevenciju moždanog udara, ali i planove za budućnost koji će učiniti da budemo još bolji nego što smo danas”, izjavio je Prof. dr Zoran Vujković.