Udruženje radioloških tehnologa Republike Srpske zajedno sa Udruženjem radiologa Republike Srpske i rukovodstvom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske organizovalo je predavanja iz oblasti radiologije povodom obilježavanja Svjetskog dana radiologije.

Svjestski dan radiologije je dan kada želimo ukazati javnosti na vrijednost radiologije u dijagnostici i liječenju pacijenata i objasniti značajnu ulogu radiologa i tehnologa medicinske radiologije u održavanju nacionalnog zdravlja.

Zavod za kliničku radiologiju UKC Republike Srpske je imao veoma dinamičan rast i razvoj u proteklim godinama tako da sa ponosom možemo reći da imamo jednu od najopremljenijih radiologija u regionu koja posjeduje dva MR, pet KT uređaja, najsavemeniju angio salu, veliki broj radiografskih i ultrazvučnih uređaja, savremeni informacioni sistem, te ono što je najvažnije veliki broj izuzetno obučenih radiologa koji svakodnevo izvode najsavremenije i najsofisticiranije dijagnostičke i interventne procedure. Samo u toku protekle godine u Zavodu za kliničku radiologiju je pregledano skoro 250 000 pacijenata, te urađeno čak 42 000 KT pregleda što su izuzeno respektabilne brojke jer pokazuju da je svaki četvrti stanovnik Republike Srpske bio korisnik jedne od naših usluga. Od instalacije prvog rentgenskog uređaja u Banjoj Luci, 1925.godine , do danas , radiologija je u Republici Srpskoj prošla veliki put. Na samom početku rata, 1992. godine  u Banjoj Luci je bilo svega 4 radiologa dok danas, četvrt vijeka kasnije u Zavodu za kliničku radiologiju UKC Republike Srpske radi 33 radiologa, te se školuje još 29 specijalizanata. Danas možemo reći da je Zavod za kliničku radiologiju daleko najveća, najopremljenija i najbolja radiološka ustanova u Bosni i Hercegovini i jedna od nekoliko najprestižnijih radioloških ustanova u širem regionu.Važno je naglasiti da pored ljekara ključnu ulogu igraju i radiološki tehnolozi, primjenom svojih procedura i protokola u postizanju i obezbeđenju bezbjedne prakse ne samo u zaštiti od zračenja nego i u drugim sferama našeg angažovanja.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić rekao je da Zavod za kliničku radiologiju posjeduje najbolji dijagnostički centar u regionu, najsavremeniju opremu i vrhunske stručnjake na čemu bi mogli pozavide i najveći svjetski zdravstveni centri. „Imamo dovoljan broj ljekara, 33 radiologa i desetak specijalizanata i želimo da im omogućimo edukaciju u zdravstvenim centrima i klinikama u regionu“, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

Načelnik Zavoda za kliničku radiologiju prof. dr Saša Vujnović je naveo da su 1992. godine u UKC Republike Srpske bila četiri, a u Srpskoj devet radiologa. On je istakao da su radiolozi prošle godine uradili skoro 250.000 pregleda, od čega je 45.000 pregleda kompjuterizovene tomografije. On je naveo i podatak da je  1999. godine, kada je počeo da radi u UKC RS, urađeno 1.600 radioloških pregleda.

Predsjednik Udruženja radioloških tehnologa Republike Srpske Ognjen Aćimović rekao je da je Udruženje osnovano 2008. godine, te da je član internacionalnog udruženja.  On je najavio da će dva člana ovog Udruženja, prvi put, izlagati svoj naučno-istraživački rad na međunarodnom kongresu  koji će se krajem godine održati u glavnom gradu Tajvana Bankoku.