Juče 16.11.2022.godine u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske održan je sastanak predstavnika UKC-a Republike Srpske i  Udruženje oboljelih od raka pluća „Diši za život“.

Generalni direktor UKC Republike Srpske prof.dr Vlado Đajić rekao je da je opredjeljenje poslovodstva UKC Republike Srpske konstantno ulaganje u edukaciju kadra, nabavku savremene dijagnostičke opreme i što bolji uslovi za pacijene, a sve u cilju njihove zdravstvene zaštite.

Prema riječima Dragomira Đukića, predsjednika Udruženja zahvalio se dr Đajiću i doktorima UKC-a na pomoći. Cilj sastanka je bio što bolja saradnje pacijenata i medicinskih profesionalaca sa kojima su oboljeli u svakodnevnom kontaktu. Na sastanku je predstavljen rad Udruženja i važnost prevencije i  naglašena je  važnost pravovremenog otkrivanja karcinoma pluća.

Takođe, prema njegovim riječima cilj je što bolja dijagnostika i savremeniji terapijski tretmani oboljelih  kao i mnoga druga sistemska rješenja u cilju što efikasnijeg liječenja pacijenata.

Dr Lora Novaković, ljekar Klinike za plućne bolesti UKC Republike Srpske zahvalila se rukovodstvu UKC Republike Srpkse na svemu što radi da se Klinika opremi u svim segmentima, jer su to benefiti za oboljele kojih je iz dana u dan sve više i istakla da se u Klinici koriste najsavremeniji modaliteti u liječenju oboljelih pacijenata koji se koriste i u svijetu, a pojedine terapije koje primaju pacijenti u Banjaluci su među prvim primijenjenim u Evropi.

Pulmolog sa Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić je rekao da statistika nesumnjivo pokazuje da je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća na područjima koja su bombardovana osiromašenim uranijumom, ali na rast broja oboljelih vjerovatno utiču i loše životne navike.

Istaknuto je da aktivnosti oko objavljivanja  radova u Srbiji na ovu temu vodi ministar zdravlja Republike Srbije Danica Grujičić.

“Grujičićeva je jedno vrijeme mnogo radila na toj temi i podaci do kojih je dolazila, nažalost, pokazuju da osiromašen uranijum i te kako ima uticaja. Koliko i u kojem procentu, vrijeme će dokazati”, rekao je Stanetić.