Univerzitetski klinički centar Republike Srpske  danas  je posjetilo 20 studenata Medicinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice koji su obišli organizacione jedinice i upoznali se sa načinom funkcionisanja najveće zdravsvene ustanove u Republici Srpskoj. Posjeta je organizovana u okviru naučno- stručnog skupa „Studenti u susret nauci“ koji se ove godine u Banjaluci održava po 15 put. U sklopu StES-a održavaju se sesije iz šest različitih oblasti i to prirodne nauke, društvene nauke, humanističke nauke, inženjerstvo i tehnologija, biotehničke i poljoprivredne nauke i zdravstvene nauke. Iz oblasti zdravstvenih nauka učestvuje 58 učesnika, a kroz ovaj program studentima je omogućeno  studentima da posjete UKC Republike Srpske koji je ujedno i naučno nastavna baza za buduće medicinske profesionalce.

Generalni direktor prof. dr Vlado Đajić  je izrazio je zadovoljstvo što je studentima Medicinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice pokazan UKC Republike Srpske  i što su imali priliku da vide kako je ustanova opremljena, te sa kakvim  aparatima raspolaže, kakva je organizacija i kakvi stručnjaci ovdje rade.

„Uputili smo im poziv da u sklopu svoje edukacije i na Medicinskom fakultetu, a i nakon završetka mogu da obave ovdje određene edukacije, usavršavanja kako i kada njima odgovara, te da mogu da biraju kliniku gdje će se da se edukuju“, rekao je prof. dr Vlado Đajić. Takođe, poželio je studentima iz Kosovske Mitrovice poželio ugodan boravak u Banjaluci i da pored  predavanja uživaju i u ljepotama ovoga grada.

Predsjednik  Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci Vladan Gašić je rekao da studenti ovog fakulteta u UKC Republike Srpske od treće godine pa na dalje obavljaju sve svoje vježbe.

„Drago nam je da možemo da pokažemo studentima iz Kosovske Mitrovice gdje se mi edukujemo i da oni sami prepoznaju značaj UKC Republike Srpske, pošto je ova zdravstvena ustanova jedna od vodećih i najboljih zdravstvenih ustanova u regionu“, rekao je Vladan Gačić.

On je pohvalio studente sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici , ističući da je u Banjaluku došao rekordan broj studenata sa ovog Univerziteta – 58, koji će u naredna tri dana da učestvuju u radu naučno -stručnog skupa „Studenti u susret nauci“, gdje će izlagati radove, ali i družiti se sa budućim kolegama.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Slađan Trajković rekao je da su nakon obilaska UKC Republčike Srpske  utisci sjajni. On je rekao da je medicinsko osoblje ljubazno, te da su organizacija rada i oprema odlični. On je pozvao kolege iz Banjaluke, kad se steknu mogućnosti, da posjete Kosovsku Mitrovicu, fakultet i  Kliničko bolnički centar u ovom gradu.

Trajković je rekao da je sjedište prištinskog Univerziteta nekih 20 godina u Kosovskoj Mitrovici koja je podijeljena na dva dijela, na sjeverni i južni, dodavši da se Univerzitet nalazi u sjevernom dijelu koji je u odnosu na Banjaluku dosta manji. „U skladu sa tim imamo manji broj pacijenata koji prolazi kroz naš Kliničko-bolnički centar i Medicinski fakultet. Način organizacije na našem fakultetu i KBC je sličan kao i ovde, ali moram da kažem da  UKC Republike Srpske ima savremeniju tehniku u odnosu na nas, nažalost politička situacija je takva da imamo određene prepreke u funkcionisanju“, zaključio je Slađan Trajković.