Kliniku za opštu i abdominalnu hirurgiju posjetili su eminetni stručnjaci iz Opšte bolnice Murska Sobota, Slovenija doc. dr Radenko Koprivica, abdominalno-vaskularni hirurg i šef hirurgije i dr Sanjanin Perišić, abdominalni hirurg. Posjeta je organizovana u okviru strateških planova za razvoj Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Republike Srpske. Opšta bolnica u Murskoj Soboti je baza za edukaciju iz oblasti laparoskopskog zbrinjavanja ingvinalnih hernija. Pored teoretske edukacije hirurga iz Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju, prikaz i izvođenje operativnih procedura zaokružiće saznanja o ovim tehnikama koje će naši hirurzi primjenjivati u liječenju pacijenata.

Prof.dr Vlado Đajić se zahvalio stručnjacima doc. dr Radenku Koprivici i dr Sanjaninu Perišiću na stručnoj posjeti našoj ustanovi. “Danas bilježimo još jedan veliki uspjeh medicinskih profesionalaca UKC Republike Srpske. Naše kolege iz Slovenije su izvele operativne zahvate zajedno sa našim ljekarima, a istovremeno održali edukaciju i održali predavanja. Jedno veliko hvala kolegama iz Slovenije i mojim saradnicima. Nastavljamo sa edukacijom našeg medicinskog kadra i uz dogovor planiramo da ih šaljemo u Sloveniju na dalja usavršavanja,” rekao je prof. dr Vlado Đajić.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju dr Zoran Aleksić istakao je da je Klinika u toku strateškog razvoja napravila još jedan iskorak, a to je laparoskopsko zbrinjavanje ingvinalne hernije. “Naši hirurzi specijalisti rutinski rade laparoskopske operacije žučne kese i crvuljka, te je sljedeći korak taj da svi trebamo raditi rutinski laparoskopske operacije ingvinalne hernije. Uspostavili smo dobru saradnju sa našim kolegama iz Opšte bolnice Murska Sobota. Potpisali smo s njima ugovor na godinu dana, naši specijalisti će biti njihovi gosti na edukaciji, a oni će dolaziti kod nas kada se ukaže prilika da zajedno radimo operacije ovdje u UKC Republike Srpske” rekao je načelnik dr Zoran Aleksić.

Doc. dr Radenko Koprivica, abdominalno-vaskularni hirurg i šef hirurgije je istakao da mu je drago što je u prilici da može prenijeti svoje iskustvo kolegama u UKC Republike Srpske. “Postigli smo veliki iskorak u laparoskopskoj hernioplastici u Sloveniji. Već pet do šest godina konstantno se edukujemo i slobodno možemo reći da smo lideri na tom području. Rukovodstvo UKC Republike Srpske je napravilo sjajan iskorak u organizacionom i stručnom smislu. Mi smo jako srećni da imate ovakve uslove za rad. Ovo je na nivou najboljih zdravstvenih centara u  svijetu i neizmjerno se radujemo saradnji,” naglasio je doc. dr Radenko Koprivica.