Danas je potpisan ugovor sa izabranim izvođačem radova za projekat “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC  Republike Srpske.” Cilj projekta je obezbijediti funkcionalnost objekta, koja podrazumijeva rekonstrukciju kotlovnice, izgradnju sistema za hlađenje i grijanje objekata, djelimičnu sanaciju kuhinje, kao i svih ostalih instalacija neophodnih za funkcionisanje medicinske ustanove i koje u ovom trenutku predstavljaju prioritete UKC-a u fazi 1.

Izabrani izvođač je VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH  Beč /Austrija. Projekat će biti finansiran iz sredstava Evropske investicione banke. Vrijednost ugovora je 14.950 000,00 eura, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci. Ovim projektom JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je napravio iskorak u provođenju nabavki po međunarodnim procedurama, te uspješno okončao isti izborom izvođača i konačnim zaključenjem ugovora.

Projekat “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske“ ima predviđenu i fazu 2, kojom će biti obuhvaćen veći dio građevinskih radova, kao i ostale instalacije kako bi objekat bio u potpunosti rekonstruisan. UKC Republike Srpske uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske će u narednom periodu krenuti u realizaciju faze 2 projekta ovog projekta.

 “Danas smo potpisali ugovor za rješavanje problema starog 40 godina. Često dolazi do kvara i prestanka grijanja u UKC Republike Srpske. Ovakvi kotlovi se više ne proizvode i nema rezervnih dijelova koji se mogu nabaviti. Mi smo to davno uočili i prije nekoliko godina krenuli u rješavanje ovog problema, međutim zakonske procedure i provođenje međunarodnog tendera su nas onemogućile da to prije riješimo. Upornim radom mojih saradnika i mene, te rukovodstva Republike Srpske danas smo sve završili i potpisali smo ugovor sa eminentnom firmom VAMED. Unaprijed im se zahvaljujem, te očekujem da se sve uradi u skladu sa ugovorom, a to je da u predviđenom roku od 18 mjeseci, kvalitetno urade svoj posao, te da trajno riješimo problem grijanja i hlađenja u UKC Republike Srpske”, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

Direktor kompanije VAMED Markus Bolhàr Nordenkampf je istakao da je sretan što je upravo kompanija VAMED izabrana da riješi ovaj problem u Banjaluci. “VAMED nije od juče u Bosni i Hercegovini. Oko 15 godina veoma smo aktivni na ovom tržištu. Najvažniji projekat je rekonstrukcija UKC-a 2018. godine u Banjaluci, ali takođe imamo i projekte u Tuzli i Bijeljini. VAMED se obaezao da realizuje ovaj projekat po najboljim standardima. Gledam naprijed i nadam se dobroj saradnji između kompanije VAMED i UKC Republike Srpske” , rekao je direktor kompanije VAMED Markus Bolhàr Nordenkampf.