Danas je u našoj ustanovi prvi put izvedena EVAR (endovaskularno liječenje aneurizmi aorte) koju je izveo tim interventnih radiologa i vaskularnih hirurga UKC Republike Srpske pod mentorstvom prof. dr Dragana Sagića, interventnog radiologa sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Beograd.

Razvoj savremene interventne radiologije u tretmanu vaskularnih oboljenja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je usmjeren ka uvođenju novih tehnika, koje povećavaju uspješnost zahvata i istovremeno smanjuju procenat komplikacija i smrtnosti.

Prof. dr Vlado Đajić generalni direktor UKC Republike Srpske se zahvalio timu interventnih radiologa, vaskularnih hirurga i prof. dr Draganu Sagiću. “Ovo je još jedan veliki uspjeh  za UKC Republike Srpske i dokaz da se ovdje radi vrhunska, svjetska medicina”, istakao je prof. dr Vlado Đajić.

Prof. dr Dragan Sagić istakao je da je ponosan na dugogodišnju saradnju sa UKC Republike Srpske i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

“Danas je urađena prva EVAR procedura i to je početak daljeg rada i proširenja programa interventne radiologije u UKC Republike Srpske. Sa zadovoljstvom sam bio ovdje i delegiran sam ispred Instituta Dedinje da dođem i budem od pomoć”, naglasio je prof. dr Dragan Sagić.

Dr Bojan Jovanić, interventni radiolog iz Zavoda za kliničku radiologiju UKC Republike Srpske rekao je da je ponosan na današnji poduhvat koji je uspješno urađen. Zahvalio se timu koji je danas učestvovao u EVAR proceduri.

Doc. dr Milanko Maksić, načelnik Klinike za  vaskularnu hururgiju UKC Republike Srpske rekao je da vaskularni pacijenti uglavnom imaju još po neku udruženu bolest, obično kardiološku, cerebrovaskularnu, bubrežnu, tako da je otvorena hirurgija vrlo često opasna po njihov život. Pribjegavanje klasičnom operativnom zahvatu u tretmanu pojedinih vaskularnih poremećaja je vrlo komplikovana metoda i nosi sa sobom veliki rizik za pacijente. Današnja operacija je prošla odlično i pacijent (78) iz Gradiške se osjeća odlično, rekao je doc. dr Milanko Maksić.