Prva beba u 2023. godini u Republici Srpskoj, djevojčica Maša iz Broda rođena je u UKC Republike Srpske. Maša je teška 3,100 grama, a dugačka 50 centimetara. Tom prilikom generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić u ime predsjednika Republike Srpske gospodina Milorada Dodika darivao je majku Tanju Janjić zlatnikom i prigodnim poklonima. U ime predsjednika Dodika, prof. dr Đajić je prenio predsjednikove čestitke i pozdrave, te poželio sreću porodici i podmlatku.

„Zbog ljubaznosti i opremljenosti bolnice, odlučila sam se za još jedno dijete. Želim da se zahvalim svima što su uvijek tu za nas “ , izjavila je majka Tanja Janjić .

Prva beba rođena na teritoriji Grada Banjaluka je djevojčica Jelena. Јelena je drugo dijete u porodici, teška je 2.660 grama, a dugačka 48 centimetara. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio je Zorici Nenadić, majci prve bebe rođene u Banjaluci,  zlatnik i 1000 KM.  „Osjećam se super. Sve je dobro proteklo“, rekla je majka Zorica Nenadić.

„ Kao što ste vidjeli prvi dan nove godine u UKC Republike Srpske protiče veselo a i s razlogom, jer smo danas nastavili našu tradiciju darivanja beba. Zbog toga sam presrećan. Prvu bebu Grada Banjaluke darivao je gardonačelnik, a prvu bebu u Republici Srpskoj predsjednik gospodin Milorad Dodik. Ja sam kao predsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala” takođe darivao obje djevojčice sa po 2000 KM.  Iza nas je jedna teška godina rada u UKC Republike Srpske, ali i godina najvećeg uspjeha. Ovo je bila istorijska godina, jer smo uspjeli da napravimo, opremimo i otvorimo Kardiohirurgiju. Istorijski uspjeh, veći od mnogih drugih klinika u svijetu jeste prvih stotinu uspješno operisanih pacijenata u Klinici za kardiohirurgiju. Nastavljamo dalje sa razvojem UKC Republike Srpske, ne samo da gradimo zgrade. Mi nabavljamo najbolju opremu a ono što je najbitnije zaposlili smo veliki broj mladih ljekara i sestara koji su na edukacijama u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji itd. Isto tako, veliki broj inostranih stričnjaka dolazi u Banjaluku da radi. “, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

„Tradicionalno, kao znak ljubavi, poštovanja i sreće prema prvorođenoj bebi u našem gradu, na ovaj način pokazujemo simbolično i suštinski koliko nam je stalo do pronatalitetne politike i suštine našeg opstanka ovdje a to je da nam se djeca rađaju. Na svijet je došla nova Jelena. To mi je posebno drago. Čestitam majci Zorici. Drago mi je što sam imao priliku da darujem ovo divno dijete. Želim im puno sreće i zdravja u životu i da poslije drugog, dođe i treće dijete u porodicu.“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.