Povodom obilježavanja 31 godine postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas Ordenom Krst Milosrđa za požrtvovanje, hrabrost i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske prof. dr Antoniju Verhaz, specijalistu infektologije, supspecijalistu gastroenterohepatologije načelnicu Klinike za infektivne bolesti i prim. dr Mladena Duronjića, specijalistu pulmologa načelnika Klinike za plućne bolesti.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je ponosan na ova dva medicinska profesionalca koji već decenijama časno i pošteno obavljaju svoj posao i neumorno i požrtvovano liječe naše pacijente. Tokom pandemije novog korona virusa nesebično su se borili za živote naših pacijenata na prvoj liniji odbrane. Pokazali su šta znači biti patriota, šta znači imati profesionalni i ljudski integritet u veoma teškim vremenima. Sve vrijeme su bili podrška ne samo pacijentima oboljelim od Kovida 19 nego i svojim kolegama u momentima kada im je bilo teško. Njihova borba i požrtvovanost su podstrek svima nama.

Takođe, izuzetno smo srećni što je danas Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovan izuzetan ljekar i univerzitetski profesor prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Prof. dr Bojić već decenijama pomaže narodu i pacijentima Republike Srpske, kako tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, tako i u periodu nakon rata, a posebno na polju edukacije i usavršavanja medicinskog kadra. Doprinos ovog izuzetnog stručnjaka u realizaciji našeg višedecenijskog  sna i otvaranja Kardiohirurgije UKC Republike Srpske je nemjerljiv. Sve vrijeme imamo njegovu podršku u edukaciji našeg medicinskog kadra, a taj proces se odvija stručno, kvalifikovano i slojevito. Koristimo ovu priliku da se prof. dr Bojiću još jednom zahvalimo na bratskom i prijateljskom odnosu, punom poštovanja i brige u liječenju kompleksnih slučajeva pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, te na pomoći i nesebičnoj podršci našem narodu i našem zdrasvtvenom sitemu.

Veliko nam je zadovoljstvo što je Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovan vrstan ljekar i asistent na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu doc. dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečije klinike u Beogradu “Trišova”. Doc. dr Siniša Dučić cijenjeni je dječiji ortoped, a posebno se ističe u rješenjima kod urođenih anomalija stopala i kuka kod djece, kao i povreda gornjih I donjih ekstremiteta. Ovim putem mu se zahvaljujemo na svoj njegovoj pomoći zalaganju u liječenju kompleksnih slučajeva djece sa ortopetskim problemima.