Američko udruženje intenzivista (Society of Critical Care Medicine) i Američki koledž za intenzivnu medicinu (American College of Critical Care Medicine) svake godine dodjeljuju priznanje i zvanje – Fellow of American College of Critical Care Medicine (FCCM) za izuzetan doprinos razvoju intenzivne medicine ne samo na teritoriji Amerike, nego i cijelog svijeta. Nakon razmatranja doprinosa prof. dr Peđe Kovačevića, načelnika Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske,  za intenzivnu medicinu na prostoru Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i za region, odbor profesora i eksperata iz oblasti intenzivne medicine dodijelilo je ovo prestižno zvanje i priznanje prof. dr Kovačeviću. Moramo istaći da se za dobijanje ovakvog priznanja ocjenjuju doprinosi, ali ne samo za direktno liječenje kritičnih pacijenata nego i za doprinos u edukaciji, razvoju znanja, vještina i popularizacije intenzivne medicine uopšteno, kao i za naučno – istraživački rad iz ove oblasti.

Prof. dr Vlado Đajić je istakao da je ponosan na rad Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane i prof. dr Peđu Kovačevića.

„Ovo je još jedan primjer da je UKC Republike Srpske kadrovski, organizaciono i stručno postao prepoznatljiva zdravstvena ustanova u regionalnim i svjetskim okvirima. Dokaz tome je ovo svjetsko priznanje. Korak po korak napravili smo bolnicu koja je rame uz rame sa evropskim i svjetskim bolnicama u kojima se primenjuju najsavremeniji dijagnostički i terapijski principi.“ istakao je prof. dr Vlado Đajić.

 Prof. dr Peđa Kovačević načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane je vrlo ponosan i privilegovan što je jedini dobio ovo priznanje i zvanje na prostorima bivše Jugoslavije.

 „Bez obzira koliko sam ja kao pojedinac dobio takvo jedno priznanje, ovo je zasluga svih zdravstvenih radnika. Želim da se zahvalim zdravstvenom sistemu i svim zdravstvenim radnicima“ istakao je prof. dr Peđa Kovačević.

Dr Biljana Zlojutro najmlađi doktor medicine intenzivne medicini u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane se osvrnula na početke rada Klinike.

 „Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane je 2018.godine počela s radom kao relativno mlada grana koja nije postojala na ovim prostorima. Početak je zahtjevao intenzivan, stručni razvoj kadra u smislu generisanja jedne kritične mase ljekara specijalista i subspecijalista koji bi mogli da se bave ovim poslom. Certifikovani smo od 2018.godine prema ISO 9001 standardima ne samo za liječenje kritično oboljelih pacijenata nego i za edukacije iz intenzivne medicine. Imenovani smo od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite kao referentni centar za oblast intenzivne medicine“ istakla je dr Biljana Zlojutro.