Od otvaranja Kliniike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske do sada je uspješno izvedeno više od 150 kardiohirurških zahvata. Operacije su izvedene uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica. Prva kardiohirurška operacija je izvedena 6.6.2022.godine. Ove operacije uključuju hiruršku revaskularizaciju miokarda, operativno liječenje valvularnih bolesti srca, te takođe najnovije metode hirurškog liječenja srčane slabosti.

Danas u UKC Republike Srpske boravi delegacija Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje na čelu sa direktorom prof.dr Milovanom Bojićem. Na sastanku sa rukovodstvom UKC Republike Srpske i prof. dr Vladom Đajićem razgovaralo se o dosadašnjoj uspješnoj saradnji, edukaciji kadra iz oblasti kardiohirurgije, kraćim listama čekanja pacijenata i budućoj saradnji ove dvije zdravstvene institucije.

„Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas prikazali rad naše Klinike za kardiohirurgiju. Veliku zahvalnost dugujemo prof. dr Bojiću i njegovim saradnicima. Imamo čime da se pohvalimo, 150 izvedenih operacija sa mortalitetom ispod 1% što predstavlja svjetski uspjeh. Imamo odlične sale i opremu, ali ono što je najvažnije imamo odlične stručnjake iz Srbije koji omogućavaju ne samo liječenje pacijenata već i edukaciju našeg kadra. Našim stanovnicima želim da poručim da će naša Kardiohirurgija i UKC Republike Srpske biti još bolji, u nivou svjetskih i evropskih centara“, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

„Nastavljamo kontinuitet rada, saradnja se nastavlja. Uz značajnu podršku Instituta Dedinje, prof. Bojića i prof.dr Đajića uspjeli smo da stvorimo kolektiv koji postiže ovakve rezultate i da našim pacijentima pružimo vrhunsku uslugu sa minimalnim komplikacijama“, rekao je dr Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju.

„Posebno mi je zadovoljstvo što sam svedok kako napreduje UKC Republike Srpske i Kardiohirurgija. Tu smo danas da analiziramo pređenu dionicu puta. Operisanih 150 pacijenata i smrtnost ispod 1% predstavljaju svetski razultat i na tome vam posebno čestitam. Mi ćemo nastaviti da dajemo snažnu podršku i podsticaj Klinici za kardiohirurgiju kako bi UKC Republike Srpske bio još uspešniji. Ovde je važno da se savladavaju prepreke načinom kako smo definisali kako ne bi bilo iznenađenja i kako bi Kardiohirurgija bila u samom vrhu.“ rekao je prof. dr Milovan Bojić.

„Bitno je da UKC Republike Srpske sa kadrovima koje ima može da reaguje u situacijama koje nisu predviđene, te da ima mogućnosti, opremu, znanje, tehnologiju i može da pomogne pacijentu. Noćas smo to i uradili, prvi put je primenjena vrsta veštačkog srca, zahvaljujući čemu je pacijent živ. Sve kolege koje su radile ovde su primetili da ovde nema jednostavnih slučajeva. Svi pacijenti u Klinici za kardiohirurgiju su bili komplikovani. U takvim uslovima, postignuti su izvanredni rezultati“, rekao je prof. dr Miodrag Perić.

„Noćas smo imali pacijenta koji je bio suočen sa smrtnim ishodom i zbog toga smo primenili metodu privremene mehaničke potpore funkcije srca koja mu omogućuje vreme da se oporavi. Ovo ne bismo mogli uraditi da takva oprema nije nabavljena. Mi smo takav najsavremeniji uređaj imali i on je čekao svoj trenutak. Nadamo se da će ishod lečenja ovog pacijenta ići u najboljem mogućem smeru. Na taj način je ovde otvorena nova epoha u mehananičkoj potpori i cirkulaciji čime se ponosimo. Uvek treba misliti unapred i nabavljati najsavremeniju opremu jer nikada ne znamo kada ćemo doći u situaciju da se ona primeni“,  rekao je dr Siniša Jagodić.