Juče je u našoj ustanovi dr Igor Milošević, specijalista opšte i robotski asistirane hirurgije iz bolnice St. Elizabeth Health Center iz Ohaja zajedno sa hirurškim timom iz Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju na čelu sa dr Goranom Janjićem izveo tri laparoskopske operacije hijatalne hernije (želučane kile). Tim Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje vodio je dr Vladimir Mrđa. Prilikom ovih hirurških zahvata po prvi put u regionu su se koristile specijalne biološke mrežice. Takođe, po prvi put se koristila i LINX procedura kao jedna od najinovatnijih procedura kojom se postavlja magnetni prsten koji reguliše refluks, odnosno vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. Danas naši ljekari zajedno sa dr Miloševićem izvode dvije laparoskopske resekcije želuca kod pacijenata sa karcinomom želuca, što je prvi put da se takva operacija izvodi u Republici Srpskoj.

Posjeta dr Igora Miloševića još jedan je od pokazatelja da su kontinuirana edukacija naših medicinskih profesionalaca i sticanje novih znanja i vještina prioritet Poslovodstva UKC Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem, sve u cilju pružanja što kvalitetnijih usluga našim pacijentima.

„Nakon odsanjanog evropskog sna, sada sanjamo američki san. Presrećan sam što je uvaženi kolega dr Milošević rekao da imamo odlične sale i opremu, a što je najbitnije odlične ljekare. Svjestan sam da možemo i moramo bolje i s tim ciljem je danas ovdje sa nama uvaženi kolega koji je zajedno sa našim ljekarima operisao naše pacijente i prenio svoje znanje našim ljekarima. Dogovorili smo saradnju da dr Milošević i ubuduće dolazi u UKC Republike Srpske, a i da se našim ljekarima omogući odlazak u SAD radi dodatne edukacije, a sve u cilju unapređenja zdravlja stanovnika Republike Srpske,“ rekao je prof. dr Vlado Đajić .

„Danas mogu sa ponosom da kažem da smo mi u UKC Republike Srpske regionalni lideri kada su u pitanju operacije želučanih kila i operacije resekcije želuca kod pacijenata sa malignim bolestima. Juče smo po prvi put u regionu uradili tri operacije želučane kile koristeći posebne biološke mrežice i jedan poseban magnetni prsten – LINX što predstavlja najinovativniju metodu. Danas smo po prvi put uradili laparoskopsku resekciju želuca kod pacijenta sa karcinomom. Zahvaljujem se dr Miloševiću na podršci i na plodnoj budućoj saradnji. Dr Milošević se bavi robotskom hirurgijom kao apsolutnim trendom u minimalno invazivnoj hirurgiji i siguran sam da ćemo uz njegovu podršku i mi poći tim putem“, rekao je dr Goran Janjić .

„ Hvala na prilici da  pomognem i pružim podršku kolegama. Dr Janjić je fenomenalan hirurg. Ovdje je sve na vrhunskom nivou. Svoj tim kada bih doveo ovdje vidjeli bi da nema nikakve razlike u uslovima u operacionim salama. Koristimo iste instrumente i kamere. Radimo odlično kao tim. Operacije su kompleksne ali se pacijenti brzo oporavljaju“, rekao je dr Igor Milošević .