Ljekari Klinike za očne bolesti UKC Republike Srpske su se i ove godine pridružili obilježavanju Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma koja se obilježava od 13.marta 2023.godine do 17.marta 2023.godine. Tim povodom naši medicinski profesionalci su organizovali akciju besplatnog skrininga glaukoma za sve zainteresovane građane u srijedu 15.marta 2023.godine u periodu od 09:00 – 13:00h u holu Centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske (ulaz sa heliodroma).

Skriningom bi se omogućilo da se iz opšte populacije izdvoje osobe koje pokazuju predispoziciju za glaukom, a to je i prilika da se skrene pažnja javnosti na neophodnost rane dijagnostike i pravovremenog liječenja glaukoma. Skrining glaukoma u ovoj akciji podrazumijeva besplatno mjerenje očnog pritiska, biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, uz popunjavanje ankete od strane pacijenata za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom.

Glaukom je jedan od vodećih uzroka ireverzibilnog sljepila i danas u svijetu boluje više od 80 miliona ljudi. S obzirom na trend povećanja broja starijih ljudi u populaciji, očekuje se i veći broj oboljelih od glaukoma tokom narednih godina u svijetu, pa i kod nas. Zahvaljujući savremenoj dijagnostici danas smo u mogućnosti da glaukom otkrivamo već u ranom stadijumu oboljenja, a svakako prije nego što nastanu ireverzibilne promjene koje će ugroziti vid pacijenta. Klinika za očne bolesti UKC Republike Srpske raspolaže cjelokupnom dijagnostičkom paletom usluga kojom na vrijeme možemo otkriti glaukom i time spriječiti nastanak sljepila.

„Sa zadovoljstvom moram da kažem da je UKC Republike Srpske osposobljen stručno, kadrovski i opremom da obavlja prevenciju i tretman ove opake bolesti, a sve u cilju sprečavanja nastanka ozbiljnih komplikacija i gubitka vida. Jedno veliko hvala načelnici, glavnoj sestri i mojim saradnicima što rade ne samo na edukaciji naših ljekara i sestara, već imaju i pravovremenu inicijativu za nabavku opreme, sve u cilju unapređenja zdravlja stanovnika Republike Srpske“, rekao je prof. dr Vlado Đajić

„Ovo je trinaesta po redu akcija skrininga na glaukom u opštoj populaciji. Posljednjih trinaest godina u drugoj sedmici marta vršimo preglede i obilježavamo Svjetsku sedmicu borbe protiv glaukoma. Pregledamo veliki broj pacijenata i među njima se ustanovi posebna grupa pacijenata koji su izloženi svim onim riziko-faktorima koji mogu da dovedu do glaukoma. Poznato je da je glaukom najmalignije od svih nemalignih oboljenja, jer gotovo da nikakvih simptoma nema. Kada se prvi put jave simptomi kod pacijenata, tada već često zna biti jako kasno da se preduzmu odgovarajuće metode liječenja. Upravo zbog toga prevencija je najvažnija. Možemo reći da kod ovakvih skrining akcija otkrijemo između 7 i 10 % pacijenata kod kojih postoji glaukom. To ne umanjuje značaj redovnih preventivnih pregleda koji su neophodni svakom pacijentu u toku svake godine, već od one mlade životne dobi a i naravno poslije 40. godine kada je učestalost glaukoma značajno veća“, rekla je prof. dr Milka Mavija, načelnica Klinike za očne bolesti.

„Na samom prijemu popunjavaju se anketni listići, pacijenti daju svoje podatke. Nakon toga prelaze kod ljekara i medicinskih sestara koje pripremaju pacijenta za pregled. Kapaju se kapi, potom se mjeri očni pritisak, a ljekari pregledaju očno dno kako bi ustanovili da li postoji rizik od obolijevanja od glaukoma ili ne. Ove godine je veći priliv pacijenata na skrining što nam je drago, jer nas je pandemija bila usporila. Do sada, najstariji pacijent kod kojeg je ustanovljen povišen očni pritisak imao je 84 godine, a najmlađi kod kojeg postoji sumnja na glaukom ima 53 godine. Oni su potpuno bez simptoma, dakle povišen očni pritisak otkriven slučajnim pregledom“,  rekla je Daliborka Kuzmanović, glavna sestra Klinike za očne bolesti.