Primopredaja medicinske opreme namijenjene za Odjeljenje dječje hematoonkologije UKC Republike Srpske održana je danas u Roditeljskoj kući u organizaciji Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“. Naime, u proteklom periodu Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH) je zajedno sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ i Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka realizovala aktivnosti prikupljanja novčanih sredstava za nabavku medicinske opreme za tri hematoonkološka odjeljenja u BiH s ciljem olakšanja liječenja djece oboljele od raka. Primopredaji opreme u Roditeljskoj kući prisustvovali su predstavnici Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Udruženje roditelja Iskra, Udruženja Srce za djecu, predstavnici kompanija koje su članice Američke trgovačke komore u BiH, te neki od donatora koji su podržali ovu akciju. Vrijednost donacije je 23.189.40 KM sa PDV-om, a sastoji se od antidekubitalnog madraca, 12 kanalnog EKG aparata, seta instrumenata sa dobošem , perfuzione pumpe, infuzione pumpe i kolica od inoxa sa dvije police.

“Ovom prilikom se zahvaljujem Američkoj trgovačkoj komori BIH i svima koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji pomoću koje su skupljena finansijska sredstva da se nabavi medicinska oprema između ostalih, i za Odjeljenje hematoonkologije Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske. Donirana medicinska oprema mnogo znači našim medicinskim profesionalcima u procesu rada sa najosjetljivijim pacijentima”, rekla je Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“.

“Donirana oprema se odnosi na specifične potrebe Odjeljenja dječije hematoonkologije jer kao što znate tu se liječe djeca oboljela od bolesti krvi i onkoloških oboljenja koja iskazuju specifične potrebe za njegom, liječenjem i dijagnostikom. U našem Odjeljenju se trenutno liječi devetoro djece, a inače se na godišnjem nivou dijagnostifikuje oko 30 do 35  novootkrivene djece sa malignim oboljenjem pored drugih bolesti koja se liječe u Odjeljenju. Na godišnjem nivou kroz naše Odjeljenje prođe oko 700 pacijenata. Ovo je jedino Odjeljenje ovog tipa i centralno je za čitavu Republiku Srpsku gdje se obavlja dijagnostika i liječenje djece oboljele od malignih bolesti, naravno u okvirima mogućnosti UKC Republike Srpske”, rekla je prof. dr Jelica Predojević Samardžić, šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske.

“U godini kada Američka trgovačka komora BIH obilježava 20 godina postojanja donijeli smo zaključak i odluku da nema boljeg načina da vratimo zajednici kroz ovakav jedan humanitarni  društveno odgovorni projekat. Kroz naše postojanje članice se rado odazivaju ovakvim vrstama aktivnosti, a u ovoj godini smo odlučili da podržimo tri klinička centra u BIH, a to su UKC Republike Srpske, Klinički centar Tuzla i Klinički centar u Mostaru u saradnji sa roditeljskim kućama. Često smo u Banjaluci i sprovodimo niz projektnih aktivnosti, ali danas nam je izuzetna čast što smo ovdje ovim povodom. Drago nam je da će ova donacija pomoći najmlađim pacijentima u liječenju, a medicinskom osoblju u radu”, rekao je Nedim Hamzić iz Američke trgovačke komore BIH.