Regionalni dermoskopski kurs se održava u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u periodu od 24. do 25. marta. Stručni skup koji okuplja brojne stručnjake iz regiona i svijeta se održava u organizaciji UKC Republike Srpske i Udruženja doktora za kožne i polne bolesti „CUTIS“. Ovom prilikom naši dermatolozi će prezentovati slučajeve pacijenata liječenih u Klinici za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske i sa kolegama razmijeniti stečena znanja i iskustva iz ove oblasti.

Danas će za sve prisutne predavanje održati prof. dr Ivana Binić iz Kliničkog centra Niš i doc. dr Jelena Stojković Filipović iz Kliničkog centra Srbije. U subotu 25. marta predavanje će održati dr Raimonds Karls iz Letonije i prof. dr Marija Buljan iz KBC Sestre Milosrdnice Zagreb. Prikaz slučajeva pacijenata liječenih u Klinici za kožne i polne bolesti prezentovaće prof. dr sc. med. Jagoda Balaban i prof. dr sc. med. Đuka Ninković Baroš. Opredjeljenje Poslovodstva UKC Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem je konstantno unapređenje znanja i vještina zaposlenih što se još jednom kroz organizaciju i održavanje ovog skupa i potvrdilo.

Generalni direktor prof. dr Vlado Đajić se zahvalio svim doktorima koji su došli da održe predavanja u UKC Republike Srpske. „Ovo je veliki uspjeh UKC Republike Srske, jer su nam došli doktori iz regiona i svijeta. Imamo kadrovske i smještajne kapacitete i nećemo ovdje stati. Imaćemo najnovije aparate iz svih oblasti i cilj nam je edukacija kadra u svjetskim centrima. Veoma je bitno naglasiti da kod nas dolaze eminentni stručnjaci da edukuju naš kadar što će značajno uticati na poboljšanje liječenja pacijenata“,  naglasio je prof. dr Đajić.

Prof. dr Ivana Binić iz Kliničkog centra Niš se zahvalila na pozivu da podijeli svoje znanje iz oblasti dermoskopije. „Bitno je naglasiti da je to metoda koja može spasiti živote pacijentima. UKC Republike Srpske ima odličan aparat i mi smo ovdje da podijelimo znanje i naučimo nešto novo. Kurs je u organizaciji našeg Udruženja, dobri su gosti, te se nadam velikom uspjehu, kao i pomoći da se otkriju neke ugrožavajuće promjene kod pacijenata“, istakla je prof. dr Binić.

Dr Jelena Petković – Dabić, dermatovenerolog iz Klinike za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske i predsjednik Udruženja doktora za kožne i polne bolesti „CUTIS“ se zahvalila poslovodstvu UKC Republike Srpske i generalnom direktoru prof. dr Vladi Đajiću na pruženoj podršci. „Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što danas u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi imamo mogućnost da budemo domaćini kolegama dermatovenerolozima iz cijele BiH i regiona. Danas su nam gosti kolege iz UKC Tuzla, KBC Zenica, iz Sarajeva i opštih bolnica Bijeljina, Trebinje, Doboj, Prijedor, Zvornik kao iz mnogih privatnih dermatoveneroloških ordinacija. Moram naglasiti da će sutra predavanja održati i uvaženi kolega Raimonds Karls iz Letonije“, naglasila je dr Petković – Dabić.

Dr Sanja Umićević – Šipka, dermatovenerolog iz Klinike za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske i sekretar Udruženja „CUTIS“ istakla je podršku koju Udruženje ima od strane Klinike za kožne i polne bolesti i menadžementa UKC Republike Srpske. „Naše Udruženje je osnovano 01. juna 2022. godine sa entuzijazmom mladih doktora iz Klinike za kožne i polne bolesti i uz podršku iskusnih starijih kolega. Ideja je konstantna edukacija iz svih oblasti dermatovenerologije, a sa druge strane kontinuirano podizanje svijesti o liječenju kožnih i polnih bolesti, te značaju same prevencije. Imamo 50 članova iz cijele BiH na šta smo izuzetno ponosni. Kurs dermoskopije je kontinuirana edukacija da ponovimo znanja i razmijenimo iskustva i da se pripremimo za kampanju Euromelanoma “,  istakla je dr Umićević – Šipka.