Čast nam je što već šesti put imamo priliku da ugostimo vodećeg svjetskog grudnog hirurga dr Diega Gonzaleza Rivasa u našoj ustanovi. Tokom ovog hands-on treninga dr Diego Gonzales Rivas će zajedno sa ljekarima Klinike za torakalnu hirurgiju na čelu sa dr Markom Kantarom izvesti četiri  hirurška zahvata.

Ovoj dvodnevnoj praktičnoj radionici prisustvuje i dr Sabriddin Nuraliev, torakalni hirurg – onkolog iz Onkocentra Sankt Peterburg, što je još jedan od pokazatelja da UKC Republike Srpske postaje edukativni centar i za ljekare iz inostranstva.

Dr Diego Gonzalez Rivas je tokom svojih ranijih posjeta našoj ustanovi istakao veliki potencijal naše ustanove za razvoj VATS referentnog centra za cijelu regiju Balkana pa i Evrope što je i opredjeljenje Poslovodstva UKC Republike Srpske na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem.

Ova posjeta nam je izuzetno važna jer kontinuiranom medicinskom edukacijom naši medicinski profesionalci stiču nova znanja i vještine i na taj način doprinosimo našem uspjehu i pružanju kvalitetnijih usluga našim pacijentima.

„Pozdravljam sve prisutne i koristim priliku da vam se zahvalim što ste danas ovdje. S obzirom na činjenicu da se trenutno u Banjaluci igra teniski turnir izraziću se tim jezikom. Danas se u Banjaluci nalazi najbolji teniser svijeta Novak Đoković, a kod nas u UKC Republike Srpske je najbolji iz torakalne hirurgije u svijetu dr Rivas. Po mom mišljenju mnogi teniski tereni u Banjaluci odgovaraju svjetskim terenima, a naše operacione sale odgovaraju svjetskim operacionim salama. Kao što se u našem gradu trenutno igraju najbolji teniski mečevi tako se juče i danas ovdje izvode najkomplikovanije operacije iz oblasti torakalne hirurgije. Samo smo mi u blagoj prednosti jer u našim operacionim salama ostaju naši stručnjaci koji će raditi na svjestkom nivou. Ponosan sam na njih i na sve što smo zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske uradili u našem kliničkom centru, a to je da smo doveli svjetsku medicinu u našu ustanovu. Hvala mnogo svima“, rekao je prof. dr Vlado Đajić.

„Hvala vam što ste došli, ja bih se na samom početku zahvalio našem direktoru prof. Đajiću koji je napravio odličnu analogiju sa tenisom kako bi shvatili kakav je stručnjak dr Rivas. Ono što je Đoković u tenisu to je dr Rivas u grudnoj hirurgiji. Riječ je o čovjeku koji je inovator iz ove oblasti i poznat je svuda u svijetu. Srećan sam što je danas ovdje sa nama i što smo uradili operacije koje su veoma složene. Riječ je o minimalno invazivnoj hirurgiji koja se radi kroz jedan mali rez. Najvažnije od toga je što pacijenti vrlo brzo idu kućama i vraćaju se svojim svakodnevnim aktivnostima. Srećan sam što je danas sa nama ovdje i kolega iz Sankt Peterburga dr Nuraliev čiji sam gost bio prilikom posjete Rusiji i što ima danas priliku da vidi izvedbu dr Rivasa“, rekao je dr Marko Kantar, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju.

„Za mene je veliko zadovoljstvo da sam opet u Banjaluci i UKC Republike Srpske. Želim da se zahvalim generalnom direktoru prof. Đajiću, mom dobrom kolegi načelniku dr Kantaru i cijelom timu. Imamo uvijek teške i komplikovane operacije kada sam ja ovdje, ali sam srećan što sam u prilici da pomognem da se operacije završe na najbolji mogući način koje se rade kroz jedan mali rez. Takođe, koristim priliku da zahvalim svojim kolegama sa španske televizije koja sarađuje sa popularnim Netflixom, a koji prave šest dokumentaraca iz šest bolnica. Izabrao sam da jedna od tih bolnica bude i UKC Republike Srpske jer sam želio da pokažem da se u jednoj maloj Banjaluci mogu izvesti veoma kompleksne i teške operacije iz oblasti torakalne hirurgije“, rekao je dr Diego Gonzalez Rivas.

„Dobar dan svima i veoma mi je drago što sam sa vama danas. U posljednjih nekoliko dana gost sam Klinike za torakalnu hirurgiju. Mogu da kažem da sam oduševljen infrastrukturom bolnice, operacionim salama i medicinskim profesionalcima. Želim da se zahvalim dr Đajiću i dr Kantaru na gostoprimstvu i dr Rivasu na masterklasu, rekao je Sabriddin Nuraliev“, torakalni hirurg iz Onkocentra Sankt Peterburg.