Cilj projekta je promovisanje poboljšanje kvaliteta života kod djece i mladih i njihovih porodica koji su izlječeni od maligne bolesti. U Evropi svake godine oboli oko 35.000 dece i adolescenata od malignih bolesti. Sa trenutnim modalitetima savremenog onkološkog liječenja 80% njih preživi najmanje pet godina, ali intenzivni onkološki tretmani ostavljaju kasne zdravstvene posljedice i smanjuju kvalitet života kako izlječenih tako i njihovih porodica.
Projektom će biti identifikovane nezadovoljene potrebe dece, adolescenata i mladih odraslih osoba i njihovih porodica, te prilagoditi dostupne elektronske alate za rješavanje ovih potreba. Na taj će im načini biti omogućeno aktivno angažovanje u brizi za sebe i samostalnije upravljanje svojim zdravljem. U preopterećenom sistemu zdravstvene zaštite, potrebe za zdravstvenom i psihosocijalnom podrškom izlječenih često nisu zadovoljene, a pristup je nejednak među evropskim zemljama. U tom cilju razviće se i primjeniti elektonska platforma kao i personalizovani elektronski alati za praćenje i podršku ovim pacijentima.
Projekat traje četiri godine (od 2024. godine do 2028. godine), koordinator projekta je prof.dr Jelica Predojević Samardžić, a u projektu učestvuju institucije iz ukupno 16 zemalja EU . Projekat ukupne vrijednosti 7.131 751,25 EUR, u cjelosti finansira Evropska unija sredstvima iz budžeta programa Horizont Evropa, Misija Kancer. Ovo je jedini projekat u dosadašnjoj realizaciji programa Horizont Evropa i Misije Kancer u kojem učestvuje institucija iz Bosne i Hercegovine.
Univerzitetski klinički centar Republike Srpske jedini je partner iz BiH u ovom projektu, a prof. dr Jelica Predojević Samardžić pedijatar, supspecijaliste dječije hematologije i onkologije, Šef odjela za Dječiju hemato- onkologiju je vođa tima UKC Republike Srpske u ovom projektu.