Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju u okviru strateškog razvoja klinike i edukativne saradnje sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srbije (Prva hirurška klinika, edukativna baza Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju) organizuje akreditovani  dvodnevni  simpozijum: „Minimalno invazivna hirurgija gornjeg gastrointestinalnog trakta“. Cilj simpozijuma je uvođenje nove procedure u UKC Republike Srpske – barijatrijska hirurgija. Iz tog razloga naš gost je doc. dr Ognjan Skrobić iz Prve hirurške klinike koji se bavi barijatrijskom hirurgijom. On će u okviru dvodnevnog simpozijuma održati predavanje: „SLEEVE“ GASTREKTOMIJA – NAJZASTUPLJENIJA BARIJATRIJSKA PROCEDURA U LIJEČENJU GOJAZNOSTI. Takođe, zajedno sa timom Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju u našim operacionim salama doc.dr Skrobić je uradio dvije laparoskopske „sleeve“ resekcije i to je prvo izvođenje ovih procedura u UKC Republike Srpske. Liječenje gojaznosti je veoma kompleksan proces i zahtijeva multidisciplinarni pristup, a najzastupljenija barijatrijska procedura danas je „sleeve“ gastrektomija. Na nivou UKC Republike Srpske je formiran tim/konzilijum za liječenje gojaznosti u kojem učestvuju: endokrinolog, psiholog, pulmolog, kardiolog, anesteziolog i hirurg što pokazuje kompleksnost ovog zahvata. Liječenje gojaznosti hirurškim putem podrazumijeva određenu hiruršku proceduru na želucu. Najzastupljenija barijatrijska procedura danas je „sleeve“ gastrektomija. Stoga je cilj Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju da zajedno sa specijalistima Prve hirurške klinike, koji se bave ovom hirurgijom, ovu proceduru uvedemo u našu ustanovu čime bismo postigli novi uspjeh, poboljšali kvalitet liječenja naših pacijenata i ovu proceduru učinili dostupnom pacijentima u Republici Srpskoj.

„Želim da izrazim veliko zadvoljstvo zbog još jednog uspjeha, pobjede i pisanja istorije u UKC Republike Srpske. Danas su prvi put u UKC Republike Srpske urađene operacije u tretmanu gojaznosti pacijenata. Želim da se zahvalim načelniku Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju dr Zoranu Aleksiću, doc. dr Ognjanu Skrobiću iz Prve hirurške klinike i svim koji su učestvovali u ovim zahvatima. Želim da ovi zahvati postanu rutinski u UKC Republike Srpske kako bismo mogli našim pacijentima pomoći“, istakao je generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić.

„Prvoshodno želim da se zahvalim kolektivu UKC Republike Srpske, generalnom direktoru UKC Republike Srpske prof. dr Vladi Đajiću, te kolegama dr Zoranu Aleksiću i dr Velimiru Škrbiću i koleginici dr Ivoni Risović endokrinologu koja je prepoznala značaj osnivanja Centra za gojaznost. Inicijativa za Centar za gojaznost je od velikog značaja, jer je gojaznost došla do epidemioloških razmjera. Ovdje postoje svi uslovi da se ova procedura može sprovoditi, a kolege su stručnjaci, te ne postoji nijedna prepreka“ naglasio je doc. dr Ognjan Skrobić.

„Želim da se zahvalim svim svojim kolegama, direktoru i dr Skrobiću na podršci i saradnji. Prije svega želim da naglasim da gojaznost nije estetski problem nego ozbiljna bolest koja zahvata sve organske sisteme. Postoje stroge indikacije kad je hirurgija u upotrebi za liječenje gojaznosti. Ovom problemu se pristupa multidisciplinarno i na prvom mjestu pristupa liječenju endokrinolog, zatim nutricionista, psiholog, kardiolog, pulmolog, anesteziolog i na kraju hirurg. Hirurgija je svakako jedna od karika u kompleksnom liječenju gojaznosti. Ono što ćemo mi predložiti je svakako da se oformi Centar za liječenje gojaznosti Republike Srpske, a logično je da sjedište istog bude u našoj ustanovi jer imamo sve pretpostavke da se to izrealizuje. Hvala vam svima na podršci“, rekao je načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju prof. dr Zoran Aleksić.