Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju obilježava 25 godina rada pod ovim imenom. Od zajedničke Hirurške klinike i izdvajanja kao posebne organizacione jedinice proteklo je 25 godina, što predstavlja značajan jubilej.Zajedno sa UDAS-om /Udruženje amputiraca Republike Srpske/ organizovana je slikarska kolonija za abdominalnu hirurgiju. Umjetnici slikari su oslikali 25 slika, te smo danas na dan slave Klinike 14. februar Sv.Trifun organizovali stalnu postavku slika na Klinici.

„Zahvaljujem se načelniku Klinike  za opštu i abdominalnu hirurgiju i autorima ovih djela, jer su ovim činom uljepšali ambijent našim pacijentima, ali i medicinskom osoblju. Naš cilj je da pored najbolje zdravstvene zaštite koja se pruža svugdje u svijetu i najbolje terapije, pružimo i ugodan boravak našim pacijentima“, naglasio je generalni direktor prof. dr Vlado Đajić.

„Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju pod ovim imenom fukcioniše punih 25 godina, od 8. decembra 1998. godine. Čekali smo odgovarajuće vrijeme da se stvore tehničko – finansijski uslovi, te da se ovaj jubilej obilježi i da se Klinika uredi nakon pandemije COVID19. Za vrijeme pandemije naša Klinika se selila 3 puta sa sjevernog na južni dio i to je ostavilo traga na enterijeru Klinike. Zahvaljujući generalnom direktoru prof. dr Vladi Đajiću, naša Klinika je kompletno okrečena, a naša prijateljica Tamara iz Koncepta nam je dala sugestije kako da oplemenimo prostor u skladu sa postojećim bojama. Zahvaljujući Udruženju amputiraca Republike Srpske organizovana je likovna kolonija gdje su se njihovi članovi okupili, naslikali i darovali ove slike. Naravno, trebalo je obezbijediti repro materijal, kistove, boje, uokviriti slike i ovom prilikom zahvaljujem se ljudima iz Čelinca koji su podržali ovaj projekat. Ova izložba predstavlja prvu stalnu postavku slika u jednoj Klinici UKC Republike Srpske. Većina pacijenata ovdje su pacijenti sa malignim oboljenjima i pacijenti povrijeđeni u saobraćajnim nesrećama i svako od njih nosi svoj teret bolesti. Želja nam je da učinimo boravak naših pacijenata što prijatnijim i ugodnijim i da se bolje osjećaju. Prošle godine kroz Kliniku je prošlo 3 555 pacijenata, od toga je hirurški zbrinuto 2 702. Analizirajući proteklih 25 godina došli smo do podatka da se godišnje prosječno operiše oko 3000 pacijenata, što govori o tome koliko je veliki broj operisanih i spasenih ljudskih života u našoj Klinici“, rekao je prof. dr Zoran Aleksić.

„Organizaciji UDAS je čast i veliko zadovoljstvo što smo danas dio ovog divnog događaja. Danas smo poklonili 22 umjetnička rada od 13 umjetnika Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju sa ciljem da pomognemo i olakšamo pacijentima boravak u ovoj Klinici. Takođe, ovim činom želimo da se zahvalimo UKC Republike Srpske i prof. dr Zoranu Aleksiću na pozivu da danas predamo naš poklon, ali i svim ljekarima“, istakla je projekt menadžer UDAS-a Gordana Šekarić.