Kao i prethodnih dvadesetak godina medicinski profesionalci Klinike za očne bolesti UKC Republike Srpske su se pridružili obilježavanju Svjetske nedjelje glaukoma. Tim povodom svim zainteresovanim građanima organizovana je akcija besplatnog skrininga glaukoma.

„Pored liječenja naših pacijenata ne prođe gotovo ni nedjelja dana da se ne bavimo besplatnim preventivnim pregledima stanovnika Banjaluke i Republike Srpske u cilju ranog otkrivanja oboljenja. Danas imamo preventivne preglede povodom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma i želim da se zahvalim saradnicima na organizaciji. Preserećan sam kada sam vidio veliki broj naših stanovnika koji su se odazvali pozivu“, rekao je prof. dr Vlado Đajić .

„Veoma mi je drago što proteklih dvadeset godina uspijevamo da iz opšte populacije izolujemo veliki broj pacijenata koji imaju sklonost da dobiju glaukom, ali i veliki broj pacijenata koji već imaju glaukom. Ovakve besplatne akcije skringa nam omogućavaju da preventivno djelujemo na sve one segmente vidnih potencijala, kao i na nastanak sljepila kod naših pacijenata. Glaukom je tihi ubica vida i u svijetu sve više pacijenata obolijeva od ove bolesti. Samo pravovremenim skriningom i pravovremenom dijagnostikom možemo da se usmjerimo na sve terapijske modalitete liječenja. Od jutros od 8:00 časova pa do sada pregledano je više od 90 pacijenata i kod njih šest već su utvrđene sve one anomalije koje najvjerovatnije ukazuju na glaukom. Oni su zakazani za dodatna ispitivanja koja će se vrlo obrzo obaviti“, izjavila je prof. dr Milka Mavija, načelnik Klinike za očne bolesti.

„ U svijetu se preko 87 miliona ljudi liječi od glaukoma. Iako je ovo bolest srednjeg i starijeg životnog doba, u zadnjih mjesec dana kroz naš Kabinet za glaukom prošlo je i četvoro djece. Kada nam dođu pacijenti u poodmaklom stadijumu, mi tu ne možemo mnogo da uradimo. I zbog toga su ove akcije skrininga važne kako bismo uticali na svijest građana Republike Srpske da se redovno kontrolišu“, rekla je prim. dr Žaklina Unčanin.